Pojišťovny snižují úhrady a rodiče o péči nestojí. Dětské ozdravovny živoří

Osmdesát let jezdí děti z oblastí zatížených smogem nebo malí pacienti, které trápí různé neduhy, do ozdravoven. Do hor, na venkov, za sluncem a čistším vzduchem. Otázka ale je, jak dlouho ještě v tom budou pokračovat. Provozovatelé ozdravoven varují, že možná budou muset skončit. Dětí jezdí totiž čím dál méně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inhalace

Inhalace | Foto: Lázně Kynžvart Dětská léčebna

„Říjen až prosinec máme absolutně prázdno a nejsme schopni už sanovat tyto propady v tržbách z jiných zdrojů. Pokud nebudeme mít do konce června nějaký předpoklad provozu ve čtvrtém kvartálu, budeme se muset rozloučit s personálem a ozdravovny zavřít,“ upozorňuje ředitel Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov Jaromír Hejzlar.

V republice ještě před dvaceti lety působilo kolem dvou desítek takových zařízení a dnes už jen zhruba čtvrtina. Dětí, které by ale potřebovaly pobyt ve zdravém prostředí na horách nebo v jeskyni, stále neubývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

S čím se potýkají dětské ozdravovny, zjišťoval Martin Karlík

Zdravotní pojišťovna ale s řadou ozdravoven rozvázala spolupráci, a tak se z mnoha ozdravoven stala jen rekreační zařízení, kam jezdí školy v přírodě, kde se konají soustředění dětských sportovců. Ozdravné pobyty už tam ale nenabízejí, protože je VZP neplatí.

Je to i případ někdejší ozdravovny Radostín u Sychrova na Liberecku.

„Dřív to z VZP platili třeba na šest týdnů a pak to dali nějak jenom snad na tři, nebo dokonce na 14 dní,“ popsala situaci starostka Sychrova na Liberecku Jaroslava Kvapilová s tím, že nakonec platby za pobyt v ozdravovně zrušila pojišťovna úplně.

Tamější ozdravovna patřila Libereckému kraji. Poté co VZP přestala platit dětem pobyty, kraj areál prodal za korunu obci.

Ozdravný pobyt, dětská ozdravovna (ilustrační foto) | Foto: Milena Štráfeldová

O ozdravné pobyty, které by si rodiče platili, zájem není, a tak tu pořádají právě třeba zmiňované školy v přírodě.

Vedle ozdravných pobytů v horách fungovaly podobně i pobyty v jeskyních čili takzvaná speleoterapie. Tu nabízí ozdravovna Mladeč-Vojtěchov. Ročně mívala 650 dětí, loni jich bylo jen 90. Zařízení tak nevydělalo dost peněz a má dluhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč zřejmě dávají rodiče přednost jiné terapii před dětskou ozdravovnou, vysvětloval místopředseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milan Kudyn

„Dnes jsme tady měli generálního ředitele olomoucké Charity. A tak jsme se dohodli, že znovu zkusíme ještě oslovit nové vedení a nového ministra, jestli by to nějak nenařídili,“ řekl ředitel Dětské ozdravovny se speleoterapií Mladeč-Vojtěchov Milan Moravec.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý se hájí tím, že peněz stále posílají dost.

„VZP v loňském roce poslala na úhradách ozdravovnám zhruba 8 milionů korun. V letošním roce posílá do ozdravoven stejnou částku,“ řekl Oldřich Tichý v České televizi.

Zápis dětí do první třídy v Základní škole v Olomouci-Droždíně | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Ozdravovny navíc nyní přišly o stokorunový poplatek za den pobytu ve zdravotnickém zařízení. To je věc, která jejich situaci sice ještě zhoršuje, nicméně nahrává rodičům, kteří za čtyřtýdenní pobyt nepřijdou v rodinném rozpočtu o poměrně slušnou částku.

Příčinu úbytku dětských pacientů v ozdravovnách nespatřuje místopředseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milan Kudyn v tom, že by pediatři předepisování tohoto druhu léčby omezovali. Naopak při jednáních s Asociací ozdravoven i na ministerstvu trvají na tom, že ozdravovny musejí existovat, aby děti z průmyslových aglomerací měli šanci trávit část roku na čerstvém vzduchu.

Problém je jinde

„Když v ordinaci rodičům nabídnu možnost domácího klimatického pobytu, pokud splňuje kritéria indikačního seznamu, který je dán vyhláškou ministerstva zdravotnictví, většinou rodiče nemají zájem,“ konstatuje Milan Kudyn.

Za tímto stanoviskem mnoha rodičů stojí dost často mýty. Nadměrná finanční nákladnost pobytu není už po zrušení poplatku za pobyt ve zdravotnickém zařízení tak zásadní. Stejně tak argument, že dítě přeruší školní docházku, neobstojí, protože ozdravovny vyučování odpovídající věku zajišťují.

Pediatr z mobilního týmu Lékařů bez hranic, který pracuje v 5. nemocnici v Grozném. | Foto: Misha Galustov

Nicméně je pravda, že v rodinném rozpočtu se pobyt dítěte v ozdravovně promítne. Je třeba dítěti na celý pobyt zajistit nejen kapesné, ale také například na zimní pobyt odpovídající výbavu.

U astmatiků a alergiků pak rodiče preferují spíše pobyt v lázních či využívají komerční produkty zdravotních pojišťoven, které nabízejí klimatické pobyty u moře.

„Pokud má rodič zvážit investici peněz, tak zcela jednoznačně preferuje tu možnost, nabídku zdravotní pojišťovny,“ uzavírá Milan Kudyn.

Helena Šulcová, Martin Karlík, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme