Celý plat hlavy státu věnuji charitě, slíbil nově zvolený slovenský prezident Kiska

V pořadí čtvrtým Slovenským prezidentem bude milionář Andrej Kiska. Ve volbách mu svůj hlas odevzdalo téměř 60 procent občanů. Slováci jsou teď zvědaví, jaká vlastně nová hlava státu bude. Lidé Andreje Kisku totiž příliš neznají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucí slovenský prezident Andrej Kiska

Budoucí slovenský prezident Andrej Kiska | Zdroj: Reuters

Nově zvolený slovenský prezident Andrej Kiska je podruhé ženatý. Společně s manželkou Martinou vychovává děti Veroniku a Viktora. Z prvního manželství má dva už dospělé potomky, 27letého Andreje a 23letou Natálii. Syn žije a pracuje v Praze, dcera působí v zahraničí.

Právě dcera Natálie, která pracuje v Londýně v počítačové firmě, se během předvolební kampaně často objevovala po boku Andreje Kisky. Manželka se příliš neukazovala. Začalo se tak mluvit o tom, že Slovensko by mohlo mít podobně jako Česko takzvanou "první dceru", která by doprovázela prezidenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nově zvoleného slovenského prezidenta Andreje Kisku představil v Dopoledním Radiožurnálu zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Andrej Kiska včera v televizní debatě ale řekl, že toto si musí s rodinou vyjasnit. Zdůraznil, že má malé děti a jeho manželka se chce o tyto děti starat. Za to si jí prý velmi váží. Novinářům však prozradil, že první dámou Slovenska bude jeho manželka. Bude se ale objevovat jen tam, kde to striktně vyžaduje diplomatický protokol.

Nově zvolený slovenský prezident také naznačil, jak si představuje výkon úřadu. Vyplývá to prý i z jeho prezidentské kampaně, kde kandidoval s heslem "Chci být prezidentem pro lidi". Takže chce trávit čas ve slovenských regionech, chce prý, aby se lidé na něj obraceli s jakýmkoli problémem.

Andrej Kiska (*1963) je slovenský filantrop a bývalý podnikatel. Pracoval jako projektant, poté spoluzakládal společnost Tatracredit, s. r. o. V 90. letech krátce působil v USA. V roce 2006 založil neziskovou organizaci Dobrý Anjel, která pomáhá rodinám s dětmi v těžkých životních situacích.

Chce prý být po pěti letech v úřadu vnímán jako ten, kdo vrátil důvěru v prezidentský úřad. Podle komentátorů znějí jeho představy velmi idealisticky. Připomínají, že Andrej Kiska je politický nováček.

Prvních 100 dní se bude Andrej Kiska seznamovat s úřadem, s jeho zaměstnanci. Řekl také, že by vetoval některé zákony, které by byly antisociální, a které by nějak zhoršovaly úroveň lidí na Slovensku.

Andrej Kiska také potvrdil, že dodrží svůj slib z prezidentské kampaně a vzdá se prezidentského platu. Každý měsíční plat prý pošle potřebným na Slovensku. Čistý plat slovenského prezidenta činí zhruba 6600 eur (181 000 korun) měsíčně.

Vojtěch Berger, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme