Tři ze čtyř Čechů se setkali s diskriminací na trhu práce. Nejčastěji kvůli věku

Nějakou formu diskriminace na trhu práce zažili tři ze čtyř Čechů, přestože ji zákoník práce zakazuje. Naopak jen patnáct procent lidí se s ní nesetkalo. Dříve bylo nejčastější příčinou pohlaví, dnes téměř polovina lidí nezískala práci kvůli věku. Vyplývá to z výzkumu pracovního portálu Profesia.cz, kterého se zúčastnilo přes 2000 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Všeobecně je velký problém zaměstnávání lidí ve věku přes 50 let. Ale čím víc jdete do regionu s vysokou nezaměstnaností, tím je to horší už třeba od 40 let,“ říká Kateřina Jaroňová z portálu Profesia.cz.

Připomněla ale, že pocit diskriminace může být subjektivní. Každý desátý respondent uváděl jako domnělý důvod diskriminace děti, v sedmi procentech vadil přijetí do práce zdravotní stav. Pět procent dotazovaných nebylo přijato do práce kvůli pohlaví a šest procent kvůli rase.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích průzkumu diskriminace na trhu práce mluvila Kateřina Jaroňová z profesního portálu Profesia.cz

„Dříve se diskriminovalo nejčastěji kvůli pohlaví nebo věku. Podobný podíl rodičů zažíval kvůli dětem stejné těžkosti jako dnes,“ dodala marketingová ředitelka profesního portálu.

Omezování na pracovním trhu přibývá s rostoucí nezaměstnaností. Dvě třetiny lidí v důchodovém věku se naopak dříve s žádnou formou omezování v práci či při hledání zaměstnání nesetkaly. Teď je to ale jinak.

Přesto by ale i senioři chtěli pracovat. „Polovina našich čtenářů by chtěla být zaměstnána. Jenže najít práci v předdůchodovém či důchodovém věku je velký problém,“ potvrzuje redakční manažer portálu pro seniory i60.cz Jan Raška.

Zákon o zaměstnanosti zakazuje diskriminaci v přístupu k zaměstnání z následujících důvodů – pohlaví, sexuální orientace, rasový nebo etnický původ, národnost, státní občanství, sociální původ, rod, jazyk, zdravotní stav, věk náboženství či víra, majetek, manželský a rodinný stav, povinnosti k rodině, politické nebo jiné smýšlení, členství a činnost v politických stranách nebo politických hnutích, členství a činnost v odborových organizacích nebo organizacích zaměstnavatelů. Diskriminace z důvodu těhotenství a mateřství se považuje za diskriminaci z důvodu pohlaví.

Každý pátý senior uvedl, že by rád pracoval na plný úvazek. Třetina by uvítala práci na zkrácený úvazek a pětina respondentů chce podnikat.

Přestože se diskriminační otázky u pracovního pohovoru přímo neobjeví, potenciální zaměstnavatel může mnoho informací vyčíst už ze životopisu, například o dětech a mateřské dovolené.

Kateřina Jaroňová proto radí otočit případné dotazy ve svůj prospěch. „Rodiče by měli říct, že mají pro děti hlídání a zaměstnavatel se nemusí bát, že mu bude vypadávat zaměstnanec, když dítě onemocní,“ uvádí.

Starší lidé by se naopak neměli bát zdůraznit svoje zkušenosti a energii pracovat v mladším kolektivu.

Diskriminace na trhu práce | Foto: Profesia.cz

Vladimír Kroc, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme