Budovy Ostravice-Textilie už vlastní jiná firma. Za kolik je koupila, není jasné

Velký nápis „Na prodej“ visel uplynulý rok na budovách chátrající Ostravice-Textilie. Komplexu historických domů v centru Ostravy se chtěl vlastník zbavit kvůli sporům s městem, jenže dlouho neúspěšně. Najednou je ale všechno jinak. Někdejší architektonická perla Ostravy našla nového kupce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Ostravě odstartovala petiční akce za záchranu tří historických budov, mezi které patří i bývalý módní dům Ostravica-Textilia v centru města.

V Ostravě odstartovala petiční akce za záchranu tří historických budov, mezi které patří i bývalý módní dům Ostravica-Textilia v centru města. | Zdroj: ČTK

„Vždycky, když jedu tramvají, tak si říkám: Tady to bylo hezké. A je to škoda,“ říká paní Ema.

Dnešní pohled na budovu, které se kdysi přezdívalo „perla Ostravy,“ je tristní. Jsou tu zabedněná nebo vyzděná okna a opadaná omítka.

„To byl nejexkluzivnější obchod, obzvlášť modrý salonek, kde se dalo koupit to nejlepší zboží, co bylo v Československu k mání,“ vzpomíná pan Jaromír.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký bude osud historických domů Ostravice-Textilie v centru Ostravy, zjišťovala Kateřina Daňková

Dnes už má pro vzácné budovy jediné pojmenování - ostuda Ostravy. Majitel si je ještě před rokem cenil na téměř 158 milionů korun. Za kolik skutečně prodal, ale mluvčí firmy Jan Piskáček tají. „Je to vztah dvou soukromých společností, to znamená, že cenu sdělovat nebudeme.“

A jasné není ani to, co s památkovými budovami zamýšlí nový majitel. Podle katastru nemovitostí se jím stává firma RME Czech v čele s jednatele Nikosem Boborasem, který se ovšem podle petičního výboru za záchranu Ostravice s předchozím majitelem osobně zná.

Před lety měli totiž působit ve stejné firmě. Vyjádření kupce se Českému rozhlasu ale zatím získat nepodařilo. „Věříme, že tato změna povede k lepšímu,“ doufá Michal Bayer z ostravského magistrátu.

„S případným novým majitelem jsme připraveni se sejít a vyslechnout si jeho představy o tom, jak hodlá s chráněnými budovami naložit,“ dodává.

Obchodní dům Ostravica - pohled na budovu na rohu ulic Nádražní a 28. října | Foto: F. Tichý

RME Czech totiž vedle domů koupila i povinnost dát je znovu do pořádku. „Tam je správní řízení, které by mělo říct, co má majitel s nemovitostí udělat,“ upozorňuje Bayer.

Zdědila to po předchůdci - společnosti Amádeus Real, která se podle magistrátu o památkové domy dostatečně nestarala. Týká se to ale jen stavebních úprav.

„Ve vztahu mezi městem a Amádeus Real se ve větší části nic nemění. Tady probíhají nějaká správní řízení, a stejně tak se nic nemění ani v žalobách,“ uzavírá Michal Bayer.

Amádeus Real totiž po městu stále požaduje více než jednu a půl miliardy korun a úroky z prodlení za zmařenou investici. Město se brání, a spor tak míří k soudu.

Kateřina Daňková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme