Richard Schallert se po pěti letech vrací k českým skokanům na lyžích

Rakouský trenér Richard Schallert bude pěti letech opět působit u české reprezentace skokanů na lyžích. Na postu hlavního kouče nahradí Davida Jiroutka, který dostal nabídku pracovat se Slovincem Matjažem Zupanem u ruského týmu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český skokan na lyžích Roman Koudelka

Český skokan na lyžích Roman Koudelka | Zdroj: ČTK

Domů se naopak po působení v Itálii vrací Jakub Jiroutek a povede české béčko.

„S Richardem Schallertem jsme se dohodli na nadcházející olympijský cyklus,“ řekl ČTK Rostislav Jozífek, sportovní ředitel skokanského úseku Svazu lyžařů ČR.

Schallert, který v pondělí oslavil padesátiny, trénoval skokany už v letech 2006 až 2009 a na mistrovství světa v Liberci dovedl české družstvo k pátému místu. Pak vedl německý juniorský výběr, rok působil v Rusku a nyní přichází z Rumunska.

„Když byl u nás poprvé, tak tým budoval. Od té doby se z něj stal dravec, chce mít úspěch, chce vyhrávat a my také. To je pro nás důležité,“ řekl Jozífek. „Chceme nový styl práce, více propojené týmy a tlak mladých na ty nejlepší,“ doplnil.

David Jiroutek odchází za Zupanem k týmu Ruska

Jozífek řekl, že původně jednal i se Zupanem, ale ten se minulý týden dohodl na podmínkách v Rusku. Tam si s sebou chce vzít právě Davida Jiroutka.

Pod vedením Davida Jiroutka se čeští skokani vrátili na stupně vítězů ve Světovém poháru, ať už to byl Roman Koudelka nebo Jan Matura.

„Odcházím s relativně dobrým pocitem. Většina kluků si udělala nejlepší umístění v životě, měli jsme výhry a dobré hodnocení celkově, ale kupa věcí se samozřejmě i nepovedla,“ řekl Jiroutek.

K českým skokanům se naopak vrací Jakub Jiroutek

Pomáhat českým skokanům naopak nyní bude Jakub Jiroutek, mladší bratr Davida. Po pěti letech v roli italského šéftrenéra se rozhodl vrátit domů i proto, že se mu narodil syn.

„V Itálii jsem si splnil určitý cíl, že jsem něco dokázal jako hlavní trenér v cizině. Byl jsem ale pořád v jednom běhu a teď chci spíš někoho vychovávat,“ řekl.

Jakub Jiroutek by měl mít na starosti mladé skokany a dotáhnout je postupně mezi současné nejlepší závodníky.

„Po těch šesti nejlepších zeje mezera. Chci, abychom za dva čtyři roky měli náhradu za Maturu a Jandu,“ řekl Jakub Jiroutek.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme