Ukrajinský premiér Jaceňuk vyzval Rusko ke stažení diverzantů z východu země

Podmínky ženevského plánu pro Ukrajinu zatím nikdo neplní. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby odvolal své agenty z východní Ukrajiny, a separatisty, aby vyklidili obsazené úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na jednání v Doněcku slíbil na východě zákon o referendu i používání ruštiny

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na jednání v Doněcku slíbil na východě zákon o referendu i používání ruštiny | Zdroj: ČTK

„Odejděte, vás čas uplynul. Zavázali jsme se amnestovat všechny protestující, kteří opustí budovy a odevzdají zbraně. Tyto osoby nebudeme stíhat, s výjimkou těch, které se dopustily těžkých zločinů, jako jsou například vraždy,“ vyzývá Jaceňuk.

Proruští aktivisté ale zatím své pozice vyklidit nechtějí ani v Doněcku, ani v jiných městech na východě Ukrajiny. A dál žádají ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině okomentoval zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

„Na kolenou ho úpěnlivě prosíme, aby nás ochránil před kyjevskou juntou, která se nezákonně chopila moci,“ říká žena před obsazenou budovou radnice a ostatní shromáždění souhlasně pokyvují.

Moskva mezitím žádá od Kyjeva vysvětlení jeho zákazu vstupu pro Rusy ve věku 16 až 60 let. Ukrajina ho zavedla včera jako ochranu před možnými provokacemi na hranicích nebo teroristickými útoky.

Ukrajina očekává, že se proruští separatisté po Ženevě stáhnou

Číst článek

Letecká společnost Aeroflot proto přestala prodávat letenky ruským mužům v produktivním věku. Podle ředitele tiskové služby ruského ministerstva zahraničí Alexandra Lukaševiče Moskva zatím vyčká se svou reakcí.

„Rusko trvá na tom, aby Ukrajina neprodleně a oficiálně vysvětlila kroky své státní pohraniční služby. Až dostaneme od Kyjeva příslušnou informaci, budeme zvažovat možné způsoby, jak na situaci odpovědět,“ tvrdí.

Vojenská situace na Ukrajině - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK

Pavel Novák, Martin Dorazín, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme