Stovky příznivců Izraele prošly Prahou a upozornily na nebezpečí antisemitismu

Na nebezpečí antisemitismu upozornil Pochod dobré vůle, který odpoledne prošel Prahou. Jeho cílem byla Valdštejnská zahrada, kde se odehrál kulturní program, mimo jiné inspirovaný životními prožitky pamětníků holokaustu. Účastníci pochodu uctili památku šesti milionů jeho obětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace na podporu Izraele

Demonstrace na podporu Izraele | Foto: Filip Jandourek

Za zpěvu židovských modliteb prošlo Prahou několik stovek lidí. Po pietní vzpomínce na oběti holokaustu na náměstí Franze Kafky se pochod vydal na druhou stranu Vltavy, do malostranské Valdštejnské zahrady.

„Já jsem křesťanka, ne židovka. Ale sympatizuji s nimi, vážím si jich. Jsou to opravdu inteligentní a spravedliví lidé,“ říká starší žena ve Valdštejnské zahradě.

Většinu účastníků pochodu ale tvořili mladí lidé. „Přišel jsem vyjádřit podporu Izraeli, protože má právo na to, aby svobodně fungoval ve světě a aby nebyl omezovaný,“ vysvětluje mladý muž. Někteří měli na oblečení nášivky s nápisem „Izraeli, nejsi sám“, jiní nesli izraelské vlajky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pochodu proti antisemitismu v Praze natáčel Jaroslav Skalický

Chtěli tak symbolicky podpořit židovský stát, který podle nich musí stále čelit antisemitským útokům.

„Chodíme sem každý rok. Jednak jako příznivkyně Státu Izrael a také jako příznivkyně slušnosti a všech hodnot, o kterých se domníváme, že je třeba v demokratické společnosti podporovat. Antisemitismus rozhodně hrozí, což si myslím, že je evidentní z toho, co se děje ve světě,“ říkají dvě dívky, které v ruce drží izraelskou vlajku.

„Myslím, že je vždycky důležité upozorňovat na to, že antisemitismus a vůbec nenávist a nesnášenlivost všeho druhu je nebezpečná. Zejména v době, kdy jsou lidé, kteří se opováží šoa popírat, tak je potřeba na to upozorňovat,“ vysvětlují.

Pochod uspořádala česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém, které sdružuje křesťanské příznivce židovského národa.

Jaroslav Skalický, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme