Slovenské domácnosti dohnaly Čechy v kupní síle. Zvládly by to i bez eura

Slovensko se 21 let po rozdělení federace a pět let po přijetí eura dotáhlo na Českou republiku, pokud se jedná o kupní sílu domácností. Výsledky přináší studie, která hodnotí, kam se Česko dostalo deset let po vstupu do Evropské unie a kterou si objednal úřad vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal Slovensko - Česko (2:2)

Fotbal Slovensko - Česko (2:2) | Foto: Tomáš Adamec

Slováci podle studie lépe využili vstupu do Unie, mimo jiné i díky přijetí eura. Česko se navíc potýká s odlivem zisků a dividend do zahraničí.

„Od roku 2007 je na Slovensku vyšší produktivita práce než v České republice. To se projevilo i ve výsledku studie,“ říká ekonom a jeden z autorů studie Petr Zahradník.

Přijetí eura podle něj zas až tak důležitou roli nehrálo. „Kdyby Slovensko v eurozóně nebylo, výsledek by byl nejspíš identický,“ myslí si ekonom.

Přehrát

00:00 / 00:00

O studii kupní síly Slováků hovořil jeden z jejích autorů, ekonom Petr Zahradník

Podle Zahradníka ale placení eurem Slovensku pomohlo k významným zahraničním investicím, zejména v okolí Brastislavy a řeky Váhů. „Mohlo to i významně posílit koupěschopnost obyvatel, kteří v těchto podnicích pracují,“ dodává ekonom.

Ekonomové při přípravě pracovali s oficiálními údaji evropského statistického úřadu Eurostat. „Zpracovali jsme oficiální údaje Eurostatu. Výsledek byl konfrontovaný několika nezávislými studiemi, které dospěly k velmi podobnému výsledku,“ připomněl Zahradník.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme