Miškovec pokračuje v kontroverzní snaze vytlačit chudé Romy, za odchod jim nabízí peníze

Zastupitelé v severomaďarském městě Miškovec přijali kontroverzní nabídku pro obyvatele chudinských čtvrtí, které tvoři většinou Romové. Pod záminkou likvidace těchto ghett plánují věnovat až dva miliony forintů – tedy v přepočtu dvě stě tisíc korun – každé rodině, která se z města odstěhuje a nevrátí se přinejmenším dalších pět let. Kam tito lidé půjdou, to už Miškovec neřeší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové v rumunské obci Periam

Romové v rumunské obci Periam | Foto: Robert Mikoláš

Starší romská žena z okrajové čtvrti Miškovce se vyjadřuje rozhodně a jednoznačně: chtějí zůstat na území města.

Pointou plánů města je však vystěhování chudinských rodin, které jsou téměř na sto procent i romské, mimo území Miškovce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o kontroverzním přístupu k rušení ghett v Miškolci natočil spolupracovník ČRo v Maďarsku Gregor Martin Papucsek

Primátor města Ákos Kriza začíná argumentaci kolem kontroverzního rozhodnutí zeširoka. Říká, že Miškovec má několik „segregátů“, jakýchsi izolovaných ghett na okraji i v centru města. V okolí chudinských čtvrtí je prý také mnohem více kriminálních živlů, zatímco tam, kde už tyto segregované části zbourali, vznikly uspořádané poměry.

Nyní chtějí v Miškovci v tomto procesu pokračovat a zvýšili nabídku obyvatelům ghett. Nemohou je však vyhánět násilím – to je jasné. Primátor Kriza dodává, že se s Romy vždy dohodnou. A protože je potřeba oddělit chudé a kriminální živly, chce město jednat s každou rodinou zvlášť.

A jaká je tedy nabídka města? Miškovec už před deseti lety nabízel asi půldruhého milionu jako odstupné Romům, kteří se vystěhují, nyní tam zohlednili i inflaci a nabízejí až dva miliony, což je zhruba 200 tisíc korun.

Město ví, že v Miškolci za tyto peníze není možné koupit byty s vyšším stupněm komfortu, to lze jen daleko odtamtud. Navíc zmíněnou částku vyplatí pouze tomu, kdo si koupí nemovitost mimo hranice Miškovce a v ujednání je i klauzule, že takto „obdarovaní“ lidé své nové byty nesmějí do pěti let prodat, čili nesmějí se do města vrátit.

Vedení města permanentně konzultuje kroky s cikánskou menšinovou samosprávou. S ní má vynikající vztahy, i když zřejmě ne ve všem se shodnou.

Předseda romské samosprávy Gábor Váradi uznává, že likvidace chudinských čtvrtí je důležitá, ale nesouhlasí s tím, aby se problém ghett přesouval do jiných obcí.

Primátor Ákos Kriza se naproti tomu zaštiťuje zájmem většiny, která si prý žádá klid a pocit bezpečí.

Gregor Martin Papucsek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme