Soud v Káhiře poslal bývalého prezidenta Mubáraka na tři roky do vězení

Egyptský exprezident Husní Mubárak by měl jít na tři roky do vězení. Rozhodl o tom káhirský soud, který bývalého vojenského lídra usvědčil z rozkradení veřejných fondů. Dva Mubárakovi synové mají za mřížemi kvůli stejnému provinění strávit čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak | Zdroj: ČTK

Všichni údajně nelegálně získali pro soukromé účely přes 100 tisíc egyptských liber (více než 13 milionů eur) z rozpočtu prezidentských paláců. Peníze ale měly být určené na údržbu paláců.

V procesu, o kterém se v Káhiře mluví jako o "procesu prezidentských paláců", hrozilo Husnímu Mubárakovi až patnáctileté vězení. Prokuratura požadavala právě tento maximální trest.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozsudku nad Mubárakem hovořil zpravodaj Českého rozhlasu na Blízském východě Štěpán Macháček

V jiném případu čelí svržený autokrat až trestu smrti kvůli obvinění z masakru protivládních demonstrantů, měl nařídit střelbu do davu. Za ni už Mubáraka odsoudili k doživotí, proces se ale musel z procesních důvodů opakovat.

Od loňska pobýval starý a nemocný exprezident v domácím vězení. Většinu času ale trávil pro špatný zdravotní stav ve vojenské nemocnici.

Egyptští policisté před soudní místností, kde je probíhá soud s Husním Mubarakem | Foto: ČTK/AP, Khalil Hamra

ČTK, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme