Uherskohradišťská lékárna má konopí na skladě, na zákazníky si však musí počkat

V lékárně v Uherském Hradišti už mají léčebné konopí. Historicky první balení v Česku pečlivě schraňují v trezoru a lékárníci čekají, až ho budou smět vydat. Majitelka lékárny je zároveň revmatoložka Eva Dokoupilová. Je to zatím jediná lékařka, která má na předepisování marihuany licenci, nepředepsala však ani gram. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) totiž stále ještě nezprovoznil elektronický recept.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léčebné konopí. První konopný lék měla lékárna v Uherském Hradišti

Léčebné konopí. První konopný lék měla lékárna v Uherském Hradišti | Foto: Ľubomír Smatana

Usměvavý lékárník Josef Procházka se sklání k trezoru, který vypadá spíš jako lednice. Zadá kód, chvíli šátrá mezi opiáty a nakonec vytáhne malou plastovou lékovku s výrazným latinským nápisem „CANNABIS FLOS“, tedy květ konopí.

Škatulka je překvapivě malá, obsahuje pouhých pět gramů konopí. I tak je to historický milník. První legální konopí, a to téměř 14 měsíců od okamžiku, kdy vstoupil v platnost zákon o léčebném konopí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Uherském Hradišti, v první lékárně v Česku, kde mají léčebné konopí, natáčel redaktor Ľubomír Smatana

Čtyři patra nad lékárnou je velmi moderně zařízená ambulance. Pacienti v čekárně sledují akvárium nebo televizi a v ordinaci se to jen bělá uniformami.

Za prosklenou přepážkou sedí u počítače štíhlá vysoká žena, které patří lékárna a která může předepisovat konopí. Revmatoložka Eva Dokoupilová na tom pracuje téměř dva roky. „Já se domnívám, že některým pacientům konopí pomůže. Proto ho budu doporučovat,“ říká.

Lékařka odšroubuje víčko a uvnitř se objeví hustě nahloučené zelené květy. Ordinace je okamžitě plná zvláštního pachu. „Je to hodně cítit, ale abych byla upřímná, moc mi to nevoní,“ přiznává Dokoupilová, která léčebné konopí vidí poprvé v životě.

S ordinací léku nemá zkušenosti a tak vychází z literatury. „Aktivní látka se rozpouští v tuku, takže si to mohou pacienti svařit s mlékem nebo třeba přidat při pečení do buchet. Kouření rozhodně nedoporučuji, jedině inhalovat vaporizérem,“ vysvětluje.

Eva Dokoupilová se však věnuje především medicíně. Technickou stránku věci a jednání s úřady obstarává manžel Ivan Dokoupil. Má zálibu v moderních technologiích a jeho napadlo zavést v lékárně elektronický předpis a v podstatě celou agendu kolem léčebného konopí vyběhal.

Jenže ani po 14 měsících od platnosti zákona nemůže revmatoložka žádný recept předepsat. „Zatím nefunguje software, úložna elektronický předpis nepřijme“ ukazuje na počítači Dokoupil.

Lékárna v Uherském Hradišti. Na snímku lékárník Josef Procházka (vlevo) a Ivan Dokoupil, který se stará o agendu kolem léčebného konopí | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Elektronický předpis nefunguje kvůli tomu, že minulé vedení SÚKLu podepsalo zřejmě nevýhodnou smlouvu s firmou, která celý systém spravuje. Teď s ní státní ústav dojednává nové podmínky, především finanční.

Ředitel SÚKLu Zdeněk Blahuta několikrát v poslední době řekl, že se bude snažit dotáhnout celou do konce velmi brzy.

Ivan Dokoupil odhaduje, že první konopí vydá lékárna v řádu několika týdnů. „Jeden gram bude stát necelých 300 korun. Marži máme minimální, takže s cenou nic neuděláme,“ konstatuje.

Zajímavé je, že se do léčebného konopí nehrnou žádné jiné lékárny. Zřejmě je odrazuje cena, protože už dnes si nemocní lidé pěstují konopí sami a zadarmo. I na černém trhu se gram marihuany prodává levněji, zhruba za dvě stě korun.

Podle Ivana Dokoupila však ve prospěch konopí z lékárny mluví to, že je od odborníků.

„Kdybych si konopí kupoval já a měl bych mít jistotu, že to je přesně konopí té síly a obsahu účinných látek, tak bych ty peníze za ten gram vydal. U těch pěstovaných podomácku bych tu jistotu asi neměl nikdy,“ dodává.

Léčebné konopí. Lékovka s pěti gramy | Foto: Ľubomír Smatana

Ľubomír Smatana, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme