Poláci si připomínají 25 let od pádu komunismu. Na oslavy přiletěl i Obama

Varšava je kvůli oslavám 25. výročí od pádu komunistického režimu na dva dny centrem světové politiky. Do polské metropole přiletěl i americký prezident Barack Obama a další dvě desítky evropských státníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amerického prezidenta Baracka Obamu přivítal na letišti ve Varšavě polský prezident Bronislaw Komorowski

Amerického prezidenta Baracka Obamu přivítal na letišti ve Varšavě polský prezident Bronislaw Komorowski | Zdroj: Reuters

Jako první přiletěl do Varšavy americký ministr zahraničí John Kerry, po něm přistál i speciál s americkým prezidentem. Barack Obama se hned po příletu na varšavském letišti setkal s americkými piloty, kteří slouží v Polsku.

Poté ho čekají jednání s polským prezidentem Bronisławem Komorowským a premiérem Donaldem Tuskem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký prezident Barack Obama míří do polské metropole na oslavy 25 let od konce komunismu v zemi. Co čeká dnes a zítra Varšavu, přibližuje zpravodaj Petr Vavrouška.

Očekává se, že polští politici budou na Obamu znovu tlačit, aby Spojené státy posílily svoji vojenskou přítomnost v Polsku. Tyto snahy Poláků zesílily po agresivní politice Ruska na Ukrajině.

Bezpečnost v Evropě a Rusko bude také hlavním tématem setkání amerického prezidenta s evropskými státníky, kde nebude chybět ani Miloš Zeman. Obama má ve Varšavě v plánu také schůzku s novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Večer se pak prezident Spojených států zúčastní slavnostního předání ceny Solidarity. Ve středu bude mít, v rámci oslav 25. výročí prvních částečně svobodných voleb v zemi a pádu komunismu, na náměstí v centru Varšavy společný projev s polským prezidentem Bronislawem Komorowským.

První částečně svobodné volby se v Polsku konaly přesně 4. června 1989 a toto datum se v Polsku považuje za konec komunismu, protože tehdy drtivě zvítězili kandidáti Solidarity, lidé kolem pozdějšího prezidenta Lecha Walesy.

Polsko bere oslavy jako připomenutí světu, že komunismus se začal nejdříve bořit právě v Polsku a teprve později přišel pád Berlínské zdi a sametová revoluce v Československu.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme