Při bojích o Semenivku u ukrajinského Slavjansku prý padlo 500 povstalců

V bojích o východoukrajinského Slavjansku zemřelo podle armádních zdrojů 500 povstalců, asi 1500 jich je zraněných. Armáda prý přišla o tři své vojáky a raněných má 50. Oběti jsou hlášené z bojů o povstaleckou základnu Semevinka u Slavjansku. Podle prozatímního ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova už armáda zcela vyčistila sever Doněcké oblasti od povstalců a ovládá sever a východ Luhanské oblasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Luhansk, boje

Ukrajina, Luhansk, boje | Zdroj: Reuters

Informace prezidentské kanceláře se odvolává na hlášení velitelů "protiteroristické operace", kterou v dubnu ukrajinské jednotky a oddíly polovojenské Národní gardy zahájily s cílem potlačit vzpouru proruských radikálů.

Sever Doněcké oblasti a jih sousední Luhanské oblasti se v posledních týdnech staly hlavním centrem vzbouřenců, kteří v obou oblastech vyhlásili "lidové republiky".

Zprávy o počtu padlých a zraněných ale nelze nezávisle ověřit. Podle listu Ukrajinska pravda se do bojů zapojily početné útvary ukrajinské armády, letectvo a těžké dělostřelectvo.

„Dnes byl v průběhu protiteroristické operace sever Doněcké oblasti zcela očištěn od teroristů,“ praví se v prohlášení. „Byly zničeny opěrné body a vojenské základny povstalců v této oblasti a obsazena hlavní bašta v obci Semenivka. Kontrola byla obnovena nad městem Krasnyj Lyman,“ tvrdí prezidentská kancelář. O situaci ve Slavjansku a Kramatorsku, kde byly dosud soustředěny hlavní povstalecké síly, se zpráva nezmiňuje.

V prohlášení kanceláře prezidenta Turčynova se uvádí, že dnes byly zlikvidovány "nejpočetnější jednotky povstalců," což údajně v nejbližší době umožní osvobodit celý centrální Donbas. Tento region tvoří právě sever a střed Doněcké a jih Luhanské oblasti se správním středisky Doněckem a Luhanskem.

Armáda se snaží odříznout přísun posil z Ruska

Vojenské jednotky zároveň podle prohlášení zahájily operaci, která má uzavřít hranice na severu a východě Luhanské oblasti, tedy v místech, kudy podle tvrzení armády na ukrajinské území pronikají posily povstalců z Ruska.

Ukrajinské velení během dne informovalo o intenzivních bojích na předměstí Slavjansku. Do boje se zapojily ukrajinské bitevní letouny a vrtulníky. Velitel armádní operace na východě země Vladislav Selezňov popřel informaci povstalců, že během bojů byl sestřelen jeden armádní vrtulník a bitevní letoun Su-25. Palbou byly podle Selezňova poškozeny dvě helikoptéry, jejich posádky ale vyvázly bez zranění.

Tvrdé boje svedly armádní jednotky i o obec Krasnyj Lyman, která leží asi 25 kilometrů severně od Slavjanska. Agentura Unian napsala, že po celodenním boji byla obec zcela obklíčena a povstalci dostali ultimátum. Část z nich složila zbraně, jiní prý z místa bojů utekli.

Server Novosti Donbassa večer oznámil, že do obce Krasnyj Lyman vstoupili vojáci, v ulicích se pohybují armádní obrněné transportéry. Boje si vyžádaly mrtvé, jejich počet ale není k dispozici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme