Dabéři chtějí lepší podmínky a upsali se agentuře. Studia hrozí přeobsazováním

Přes sto padesát českých dabérů podepsalo smlouvu s personální agenturou, která jim má zajistit lepší podmínky. Herci tvrdí, že jsou v dabingových studiích tlačeni k rychlé a nekvalitní práci. Nechtějí být také placeni od hodiny, ale podle délky natočeného textu. Představitelé dabingových studií tvrdí, že jde jen o další zbytečné komplikace a hrozí přeobsazováním herců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikrofon (ilustrační foto)

Mikrofon (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

O nespokojenosti se současnou praxí mluvili představitelé Herecké asociace na dnešní pražské tiskové konferenci.

„Z podnětu herců vypracovala dabingová sekce podle německého vzoru pravidla pro výkon a odměňování, kdy herec není placen od hodiny práce, jak je u nás běžné, ale od množství vytvořených replik, jak to už léta dělá i Česká televize,“ řekl prezident Herecké asociace Jiří Hromada.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tiskovou konferenci Herecké asociace k podmínkám v dabingu sledoval redaktor Tomáš Pilát

Změny se prý herci snažili – v zájmu zachování kvality dabingu i účasti skvělých herců, „kteří za někdy až ponižujících podmínek nehodlají pracovat“ – prosadit tři roky, ničeho však nedosáhli. Proto si asociace najala na zastupování personální agenturu ManpowerGroup (MPG). Ta s výrobci dabingu jedná od února.

S jakými problémy se herci potkávají, ilustroval třeba herec Michal Dlouhý, když popisoval, jak se v dabingovém studiu míjel s mladším kolegou.

„Udělal svou práci zřejmě rychleji a paní produkční za ním přišla a říká: Hele, ty jsi byl nějakej moc rychlej, já ti nemůžu dát ty peníze, na kterých jsme se dohodli, já ti musím dát míň. To byla poslední kapka. Takhle s námi jednají,“ přiblížil Dlouhý.

Podle Hromady se nechalo zastupovat 175 ze zhruba 220 aktivních dabérů. Takový postup však vzbudil odpor u některých studií.

„Výsledek je jediný – herci, kteří jsou od 1. května v agenturním zastoupení, začali být přeobsazováni. A to i v roztočených seriálech, kde mají průchozí role,“ uvedl předseda dabingové sekce Herecké asociace Zdeněk Hruška.

Podle něj přitom jsou studia, která na smlouvu s agenturou kývla. „Renomované studio Virtual, které vyrábí kvalitní dabing už přes dvacet let především pro kina, rámcovou smlouvu s MPG podepsalo a herci pracují za nových podmínek bez problémů. Stejné je to i v případě Studia Budíkov. To jen dokazuje, že spolupráce je možná, že o uměleckou kvalitu má ještě někdo zájem,“ podotkl Hruška.

Cena už je daná, argumentují některá studia

Také studio SDI, vyrábějící pro kabelové satelitní televize včetně HBO, podle něj začalo s agenturou jednat o spolupráci.

„Není to ale tak, že bychom vyhověli a peníze dabérům v rámci nových pravidel zvýšili. Těžko můžeme vysvětlovat zahraničním zákazníkům, že pokud šest let děláme seriál, sedmý rok ho budeme ve stejném složení dělat dráž. I když přeobsazovat dabéry nechceme, nakonec k tomu dojde,“ řekl zástupce studia SDI Aleš Svatý.

Podobně se vyjádřil i tiskový poradce společnosti Barrandov Studio Tomáš Želazko. „Nemůžeme přistoupit na nestandardní a jednostranně navrhované podmínky, které nereflektují reálnou situaci na trhu,“ poznamenal.

Herecké honoráře podle něj tvoří výraznou část nákladů na výrobu české verze. „Jejich výše je určována finančními a výrobními možnostmi klienta, i náročností, kvalitou a určením projektu,“ dodal.

Herecká asociace přiznává, že nemůže aktivně nic dělat, nezbývá jí tedy než vyčkávat.

ČTK, Tomáš Pilát, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme