Komunální a senátní volby budou 10. a 11. října, rozhodl prezident Zeman

Letošní komunální volby se budou konat v pátek 10. a v sobotu 11. října. Ve stejném termínu se uskuteční i první kolo voleb do Senátu. Rozhodl o tom prezident Miloš Zeman, který právě tento volební termín avizoval už začátkem týdne během návštěvy Liberecka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Senátu

Volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

Na webových stránkách Hradu dnes o termínu podzimních voleb informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Rozhodnutí podléhá kontrasignaci předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), který už dříve řekl, že s termínem nemá problém.

V obecních volbách si lidé půjdou vybrat přes 62 000 místních zastupitelů převážně z místních seskupení. Ze stran bude nejvíce křesel obhajovat ODS, zhruba 5200, které svými kandidáty obsadila před čtyřmi lety.

Sociální demokraté budou obhajovat 4700 míst, lidovci zhruba 3900 a více než 3000 míst TOP 09 společně se STAN. Zhruba stejný počet míst budou obhajovat i komunisté.

V senátních volbách se bude volit v 27 obvodech, které zastupují senátoři vzešlí z voleb v říjnu 2008.

Kandidátní listiny pro dvojici voleb je třeba sestavit a odevzdat nejpozději do 5. srpna. Do 23. srpna by mělo být jasno, kteří kandidáti dostáli zákonným podmínkám a budou k volbám připuštěni.

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme