Za prosperující farmaceutickou firmu jsou zájemci ochotni zaplatit přes bilion korun

Bilion korun. Tak vysoká je v přepočtu částka, kterou kanadská farmaceutická společnost Valeant Pharmaceuticals nabízí za americkou firmu, jež vyrábí botox. Za firmu Allergan chce zaplatit téměř 49,5 miliardy dolarů. Poslední dobou se zpráv o velkých majetkových přesunech ve farmacii objevuje čím dál víc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto)

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Německá farmaceutická společnost Bayer se tento měsíc dohodla, že za 14 a čtvrt miliardy dolarů převezme divizi výroby volně prodejných přípravků pro péči o zdraví amerického konkurenta Merck & Co.

Americký farmaceutický gigant Pfizer zase nabízel za britského konkurenta AstraZeneca v přepočtu téměř dva a půl bilionu korun.

Atraktivita oblasti zdravotnictví pro investory souvisí se změnou životního stylu hlavně ve vyspělých zemích. Poslední dobou se mění celý průmysl i obchod. Lidé se dožívají vyššího věku, proto je tolik produktů zaměřených na seniory.

Také více pečují o své zdraví a mají na to prostředky. Proto taková záplava doplňků stravy, vitamínů, volně prodejných léků, nemluvě o těch specializovaných na těžké choroby.

Lidé stále více utrácejí za své záliby

Starají se více i o svůj vzhled. Proto zisky kosmetických firem, plastických klinik, nebo třeba všech výrobků a služeb zaměřených na péči o zuby. Ale kromě toho lidé také více utrácí v souvislosti s tím, jak si užívají volného času.

Trh turistického a sportovního zboží roste neuvěřitelnou rychlostí, ať jde o oblečení a boty, různé pomůcky, vybavení na cesty, do vody, na hory, pro extrémní sporty.

Ovšem volný čas neznamená jen takzvaný outdoor. Velmi rychle roste segment trhu s počítačovými hrami. To, co bylo před pár lety okrajovou záležitostí, je teď velice ziskovým a rozvíjejícím se trendem. Totéž platí pro chytré telefony, jež mají spoustu aplikací, které všechny souvisí se zábavou a volným časem. A je to trh s velkými zisky.

I komerční úspěch sítí jako je facebook, twitter, skype souvisí s tím, že lidé se chtějí více bavit a mají na to čas.

Jitka Hanžlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme