Část polských státníků odmítla přijít na pohřeb komunistického prezidenta Jaruzelského

Ve Varšavě dnes pohřbí bývalého komunistického vůdce generála Wojciecha Jaruzelského, který v neděli zemřel po dlouhé nemoci ve věku 90 let. Jaruzelski rozděloval polskou veřejnost už za svého života a spory kolem jeho osoby neutichly ani po jeho smrti, provázejí i dnešní pohřeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední polský komunistický prezident Wojciech Jaruzelski (na snímku z 18. září 2009 v Paříži)

Poslední polský komunistický prezident Wojciech Jaruzelski (na snímku z 18. září 2009 v Paříži) | Foto: Francois Mori | Zdroj: ČTK

Spory začaly hned několik minut pro oficiálním potvrzení Jaruzelského smrti. Jeho bývalí spolupracovníci, především z řad komunistů, začali tlačit na současného prezidenta Bronislawa Komorowského, aby v zemi vyhlásil státní smutek.

Požadovali také státní pohřeb se všemi poctami, což kategoricky odmítají bývalí opoziční aktivisté z hnutí Solidarita.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporech kolem pohřbu exprezidenta Jaruzelského mluvil zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška

„Proti by nepochybně byla i jasná většina polské společnosti,“ vysvětlil zpravodaj Českého rozhlasu ve Varšavě Petr Vavrouška.

Poláci podle něj považují Jaruzelského za zrádce národa, který vyhlášením výjimečného stavu v zemi v roce 1981 vzal Polákům svobodu.

Dnešní pohřeb se tak bude muset obejít bez průvodu městem a rakve jedoucí na lafetě děla, což bývá u státních pohřbů obvyklé.

Jaruzelského tělo bude uložené na varšavském vojenském hřbitově. Rozloučení bude mít minimální státní a hlavě vojenský charakter.

Přímo na místě se proti tomu chystá protestovat polská pravice. Pochování Jaruzelského na tomto čestném místě kritizuje také Institut paměti národa.

Odpolednímu pohřbu předcházela překvapivě i smuteční bohoslužba. Zemřelý exprezident byl ateista a za života bojoval s polskou katolickou církví.

Polský premiér Donald Tusk | Foto: Filip Jandourek

Zhruba dva týdny před smrtí ale Jaruzelski podle slov jednoho z duchovních požádal o zpověď. Mše se sloužila na přání rodiny, řada Poláků to ale kritizovala.

„Mnozí před katedrálou pískali a skandovali hlavně hesla ‚Pryč s komunismem‘. Nelíbilo se jim, že pohřeb doprovází mše,“ popsal Vavrouška.

Bývalý prezident Lech Walesa, který byl hlavním ideovým oponentem Jaruzelského, se zúčastnil jen mše, na hřbitov už přijít odmítl. Stejně jako současný prezident Komorowski.

Chystá se tam naopak exprezident Alexandr Kwasniewski, který bude mít smuteční řeč. Premiér Donald Tusk a maršálek senátu Bogdan Borusewicz se odmítli zúčastnit jakékoli části pohřbu.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme