Kondiční plavání má v Česku velkou tradici, ze škol ale zmizelo

Už potřiadvacáté se letos veřejnost zapojí do plaveckých štafet měst. A že kondiční plavání obecně zůstává užitečnou pohybovou aktivitou, o tom nepochybuje ani dlouholetá úspěšná reprezentantka Ilona Hlaváčková-Kudrnáčová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazén v Debrecínu přinesl českému plavání historický úspěch

Bazén v Debrecínu přinesl českému plavání historický úspěch | Foto: Michal Jurman

„Sport dokáže v životě hodně pomoct, vytáhnout ze špatné nálady a z problémů. Jde o dobrou regeneraci, člověk pak snáze řeší životní problémy,“ říká Hlaváčková-Kudrnáčová.

Po republice vyrostla v posledních letech řada aquaparků, ve kterých se mohou návštěvníci skvěle pobavit, ale ten, kdo přichází proto, aby si zaplaval, nebývá nadšen.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současný stav kondičního plavání se zajímal Aleš Procházka

„V bazénech, ve kterých jsou postaveny aquaparky, jde kondiční plavání možná trochu stranou. Možnost zaplavat si tam pro vlastní kondici je tam menší, než v klasických bazénech,“ říká tajemnice Asociace plaveckých škol Jana Boubínová.

A vnímá samozřejmě i další fakt, nad kterým propagátoři rekreačního plavání příliš nejásají. Školní výuka plavání, kterou jsme se dlouhé roky chlubili před světem, už není povinnou kapitolou školního programu.

„Situace se změnila v tom, že dnes už ve školách není plavecká výuka povinná. I přesto ale zatím většina škol na plavání dochází. Většina ředitelů si uvědomuje důležitost jakéhokoliv sportování pro děti. A plavání zvláště,“ dodala Boubínová.

Aleš Procházka, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme