Summit EU začal v Yprech vzpomínkou na mrtvé z 1. světové války

Lídři evropských zemí si v Yprech připomněli 100 výročí vypuknutí první světové války. Česko na vzpomínce v belgických Yprech zastupuje premiér Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová při příjezdu do Yper

Německá kancléřka Angela Merkelová při příjezdu do Yper | Zdroj: Reuters

Premiéři nebo prezidenti zemí Evropské unie se tam sešli téměř přesně 100 let od atentátu na následníka rakousko-uherského trůnu, který se stal záminkou pro vyhlášení první světové války.

Tradiční tóny večerky v Yprech připomněly miliony lidí, kteří během první světové války zahynuli. U samotných Yper padlo zhruba 400 tisíc vojáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summit EU, který začal v Yprech, sleduje zpravodaj Ondřej Houska

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky je dnes Evropská unie zárukou toho, že se válka v Evropě už nebude opakovat.

„Je to instituce, která je schopná dlouhodobě udržovat mír na našem kontinentu. A jsem rád, že tomu Česká republika jako členská země může také pomáhat.“

V Yprech poprvé německá armáda použila bojový otravný plyn na bázi chlóru, neblaze proslulý yperit. U Meninovy brány se od roku 1928 troubí večerka na památku obětí prvního celosvětového konfliktu.

Z důvodů piety také lídři pro dnešní den vypustili diskusi o volbě nového šéfa Evropské komisi. Britský premiér David Cameron odmítá favorita ostatních, Jeana-Clauda Junckera, bývalého lucemburského premiéra.

Debata se proto dá očekávat zítra v Bruselu. Lídři se mají také bavit o posíleni evropské energetické bezpečnosti. S největší pravděpodobností podpoří návrhy Evropské komise o dalším propojování členských zemí i o budování nových zásobníků.

Památník obětí I. světové války v Yprech | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme