Rohožka, nebo umění? Česká vlajka na zemi budí na Slovensku emoce

Na Slovensku neutichá rozruch kolem české, respektive někdejší československé vlajky, kterou umělci na výstavě v Košicích položili na zem. Proti tomu protestovali tamní čeští krajané. A jak stížností přibývalo, ozvala se i česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová. Ministerstvo kultury v Bratislavě nakonec odebralo autorům výstavy dotaci. Umělci ale tvrdí, že nechtěli nikoho urazit a vadí jim striktní přístup úřadů. Některé slovenské galerie dokonce na protest položily vlajku na zem znovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českou vlajku na zemi, i když v menším měřítku, vystavili jako výraz solidarity s původním dílem také v bratislavské galerii Krokus

Českou vlajku na zemi, i když v menším měřítku, vystavili jako výraz solidarity s původním dílem také v bratislavské galerii Krokus | Foto: Vojtěch Berger

Jednou z galerií, které na protest proti celému rozruchu stejnou vlajku také vystavily a položily na zem, byla bratislavská galerie Krokus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spory kolem české vlajky položené na zemi coby umělecké dílo zaujaly zpravodaje Vojtěcha Bergra

„Znám autora tohoto projektu Dalibora Baču, považovali jsme za důležité připojit se a vyjádřit solidaritu. Je to velmi silný zásah do svobody uměleckého projevu,“ vysvětluje ředitelka a kurátorka Galerie Krokus v Bratislavě Gabriela Kisová.

Vlajku u vchodu na dubnové výstavě v Košicích mohli návštěvníci buď přejít, anebo obejít, jak chtěli. Výtvarník Dalibor Bača chtěl veřejnost přimět k zamyšlení nejen nad národní identitou.

Jeho dílo se ale řadě lidí nelíbilo. Stížnosti se donesly k velvyslankyni Livii Klausové. Ta sice výstavu sama neviděla, ale v polovině dubna napsala dopis několika institucím, včetně slovenského ministerstva kultury.

„Napsala jsem, že považuji za nevhodné používat vlajku, byť v umělecké nadsázce, tímto způsobem. A že stejně nevhodné by to bylo, ať by se jednalo o vlajku kterékoli jiné země,“ řekla Klausová.

Košická výstava se sice jmenovala Privátní nacionalismus, podle autorů ale právě nacionalismu chtěla zabránit. Umělci chtěli poslání výstavy vysvětlit české velvyslankyni při osobním setkání, které ale Livie Klausová odmítla.

Umělci přišli o dotaci, Klausovou viní z prohlubování nacionalismu

Slovenské ministerstvo kultury navíc odebralo organizátorům výstavy dotaci. Podle aktivisty Fedora Blaščáka, který se dlouhodobě věnuje česko-slovenským vztahům, to byla reakce právě na dopis Livie Klausové.

„Velvyslankyně České republiky stojí za prohloubením nacionalistických tendencí. Ona je zdrojem reakce slovenského ministerstva kultury, které se zachovalo tak, jakoby jediným způsobem, jak projevit respekt s názorem české velvyslankyně, bylo s ní souhlasit,“ tvrdí Blaščák.

Livia Klausová | Foto: Tomáš Novák

Slovenské ministerstvo kultury odůvodnilo zrušení dotace tím, že si vyhrazuje právo finančně nepodpořit projekt, který narušil dobré diplomatické vztahy s Českou republikou. Sama velvyslankyně Klausová ale odmítá, že by z výstavy dělala politické téma.

„Já prostě mám úctu, mám emocionální vztah k té vlajce. A vidět někoho šlapat po vlajce pro mě není příjemné,“ zdůrazňuje Livia Klausová.

Podle autorů výstavy je postup ministerstva kultury nedemokratický a vyvolává přesně ten typ nacionalismu mezi Čechy a Slováky, který zmíněná výstava kritizovala.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme