Soud zastavil stíhání Jana Pohůnka v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Obvodní soud pro Prahu 1 zastavil trestní stíhání Jana Pohůnka v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Informovala o tom Česká televize. Pohůnek je jedním ze tří zpravodajců, kteří měli sledovat bývalou ženu expremiéra Petra Nečase Radku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Pohůnek (vlevo na snímku z 10. října 2013)

Jan Pohůnek (vlevo na snímku z 10. října 2013) | Zdroj: ČTK

"Samozřejmě my jsme od počátku navrhovali podobné rozhodnutí. Dlouho to trvalo, teprve teď si někdo konečně všiml důvodů, pro které to takto mělo skončit,“ uvedl Pohůnkův advokát Michal Hráský.

Zpravodajec Pohůnek čelil spolu s bývalými šéfy rozvědky Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou obžalobě za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Pro někdejší šéfku kabinetu a nynější manželku premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou údajně sledovali Nečasovu tehdejší ženu Radku. Pohůnka spolu s dalšími poslal soud loni v červnu do vazby, kde strávil déle než měsíc.

Úvahy o možném uplatnění odškodnění zatím považuje za předčasné: „S klientem se o všem poradím. Ale teď bych řekl, že je to ještě předčasné, protože rozhodnutí není pravomocné.“

Státní zástupce Ivo Ištvan se k zastavení stíhání nechce vyjadřovat. Počká, až mu soud doručí rozhodnutí.

Pohůnek už dříve argumentoval tím, že jen plnil rozkazy svého nadřízeného, bývalého šéfa vojenské zpravodajské služby Milana Kovandy. Ten mu prý navíc nenařídil sledování Radky Nečasové, ale naopak takzvanou obranu proti sledování.

V kauze zneužití Vojenského zpravodajství dostala Jana Nečasová podmínku

Číst článek

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme