Poprvé od začátku ukrajinské krize spolu osobně mluvili Obama a Putin

Přítomnost nejvýznamnějších státníků na oslavách 70. výročí vylodění v Normandii pomohla prolomit ledy mezi Moskvou a zbytkem světa. Ruský prezident Vladimír Putin se krátce setkal jak s americkým prezidentem Barackem Obamou, tak s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televizní záběry na Baracka Obamu a Vladimira Putina na obří obrazovce při ceremoniálu na pláži Sword

Televizní záběry na Baracka Obamu a Vladimira Putina na obří obrazovce při ceremoniálu na pláži Sword | Zdroj: Reuters

Výrazně k tomu přispělo diplomatické úsilí hostitele, francouzského prezidenta. François Hollande setkání Putina s Obamou i Porošenkem potvrdil během neformálního rozhovoru s jedním z veteránů.

„Ano, mluvili spolu prezidenti Obama, Porošenko i Putin. To je význam tohoto ceremoniálu – smíření se s historií, ale i pohled do budoucnosti,“ řekl Hollande.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diplomatické jednání při oslavách 70. výročí spojenecké invaze sledoval přímo v Normandii zpravodaj Jan Šmíd

Francouzský prezident nepodlehl tlaku a nezrušil pozvání adresované Vladimiru Putinovi a zásluhu na jednání má zřejmě i německá kancléřka Angela Merkelová.

Sledovali jsme ONLINE: Světoví státníci vzdali hold padlým v Normandii

Číst článek

Její ranní setkání s Putinem prý bylo velmi bouřlivé. Možná to byla v konečné fázi právě německá kancléřka, kdo přiměl Putina setkat se s Porošenkem, i když ruský prezident schůzku nevylučoval už při svém příjezdu.

S Barackem Obamou to bylo složitější. Nakonec se podařilo i v tomto případě domluvit alespoň kratičkou výměnu slov a názorů. O schůzku v pravém slova smyslu nešlo, ale státníci spolu mluvili.

„Prezident Obama dal jasně najevo, že uvolnění napětí závisí na tom, když Rusko uzná zvoleného prezidenta Porošenka legálním vůdcem Ukrajiny, přestane podporovat separatisty na východě Ukrajiny a zastaví přísun zbraní a materiálu přes hranice," řekl podle agentury Reuters novinářům náměstek bezpečnostního poradce Bílého domu Ben Rhodes.

Otazníky nad atmosférou i délkou rozhovoru

Setkání Putina s Porošenkem podle dostupných zpráv trvalo pouhou minutu a poznamenala ho nepříliš přátelská atmosféra.

„Máme rozporuplné informace o tom, jak dlouho setkání trvalo,“ řekla Natalia Čuriková z ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dostupné informace o rozhovoru ruského a ukrajinského prezidenta rozebrala Natalia Čuriková z ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa

„Podle agentury AP trvalo pouhou minutu, kancelář francouzského prezidenta uvedla, že 15 minut.“

„Vzájemná nedůvěra je hodně velká, proto se odehrálo v přítomnosti paní kancléřky Merkelové. Je známo, že nově zvolený prezident slíbil, že začne mírové jednání. A to je pravděpodobně první krok,“ řekla Čuriková.

„Na druhou stranu mu bude v Kyjevě vyčítáno, že podal ruku prezidentu Putinovi i potom, co se teď odehrává na východní hranici Ukrajiny,“ míní novinářka.

Čuriková také připomněla důležitost Angely Merkelové při zprostředkování dialogu.

„Německo má největší vliv na Rusko na jedné straně, největší vliv v Evropské unii na straně druhé. Myslím, že postavení Angely Merkelové je nejdůležitější ze všech evropských zemí.“

„V Rusku je také Německo přijatelnější. Protože kdyby to byla nějaká jiná země, řekněme Polsko nebo Británie, mohla by být považována za spojence Spojených států a ty mají ještě větší nedůvěru,“ uvedla Natalia Čuriková.

Milan Kopp, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme