Ostravsko má dalších 50 nových policistů, složili přísahu

Kriminalitou stíhané Ostravsko má dalších padesát policistů. Dnes složili slavnostní přísahu. Do konce roku jich bude v celém kraji přes čtyři tisíce. Po kritice starostů, že ulice hlídá málo strážců zákona, rozhodl ministr vnitra, že do regionu zamíří nové policejní posily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní poloautomatická cestovní motorka Yamaha  FJR 1300

Policejní poloautomatická cestovní motorka Yamaha FJR 1300 | Foto: Petr Palovčík

Policejní šéfové v Moravskoslezském kraji přiznávají, že na boj se zločinem nemají dost strážníků. Ostravsko proto mimořádně získalo posily.

„Tak slibuji,“ zní sborově. Jedním z policejních nováčků, kteří takto přísahali, je 23letý Ondřej.

„Byl jsem vychovaný k tomu, abych pomáhal ostatním. Snem je být policejním prezidentem, ale uvidíme, jaká bude realita, to je něco jiného,“ odpovídá s úsměvem reportérce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nábor nových policistů se zajímala Andrea Čánová

Nálada mezi nováčky příjemně překvapila krajského policejního ředitele Tomáše Kužela. „Jsou komunikativnější, chtějí tu práci dělat. Nesetkávali jsme se při jejich výběru s větami: Nemám práci, tak to jdu zkusit,“ dodává Kužel.

Úsměv z tváře krajského policejního ředitele ale brzy mizí. Čekají ho nemalé starosti. V Praze bude muset vyjednat peníze na dvě stě nových policistů.

„Je to nutné kvůli tomu, aby policista mohl jezdit autem, aby mohl být v kanceláři, aby mu tam svítilo světlo, aby tam měl v zimě topení, spotřebovává vodu. Rozpočet nemůže zůstat stejný,“ vysvětluje Tomáš Kužel.

Až výběr nováčků skončí, měly by v kraji sloužit celkem čtyři tisíce policistů, říká hejtman Miroslav Novák z ČSSD.

„Policisté v našem regionu jsou nejvytíženější v rámci celé České republiky. Jsem rád za celkem 200 nových policistů v letošním roce,“ konstatuje Novák.

Policisté musí nejprve projít školením. V ulicích se proto objeví až příští rok.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme