Vláda schválila poslední dva programy na čerpání peněz z EU, měly by přinést 600 milard

Česko by mohlo do roku 2020 získat z Evropské unie až 600 miliard korun. Kabinet na poslední chvíli schválil dva operační programy. 17. července pošle Evropské komisi návrh, jak chce peníze čerpat. Minule vláda odsouhlasila sedm programů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Ministři schválili hlavní program, který by měl pomoci podnikatelům. A to třeba při zavádění nových technologií. Na pravidlech programu se dohodli ministři průmyslu Jan Mládek (ČSSD) a financí Andrej Babiš (ANO).

Na podporu podnikání by měla Česká republika v příštích šesti letech získat přes 100 miliard korun.

Druhý program, tzv. technická pomoc, má všem resortům usnadnit čerpání peněz.

Vláda se dohodla skutečně za pět minut dvanáct. Za tři dny totiž musí mít Brusel konkrétní návrh, jak peníze pro období 2014 až 2020 čerpat.

Čerpání peněz z Evropské unie v následujících šesti letech není ohroženo, ujistil po dnešním jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Do roku 2020 by Česko mělo vyčerpat až 600 miliard korun.

Dohoda o partnerství s EU jde do finále

Vláda by měla za týden schválit návrh dohody o partnerství s Evropskou unií. Komise v červnu poslala Česku dopis se skoro 90 připomínkami k navrhovanému využití dotací.

Nelíbilo se jí třeba financování začleňování Romů do společnosti, problém byla i absence služebního zákona. Podle premiéra Sobotky ale vláda schválením celkem devíti operačních programů pokročila:

„Dnes jsme také byli informováni o tom, že se podařilo výrazně pokročit, pokud jde o vypořádání připomínek Evropské komise, které měla v počtu cca více 80 k návrhu české dohody o partnerství.“

Sobotka také řekl, že vláda v pondělí projedná finální verzi této dohody.

Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme