Delta ruší další lety do Tel Avivu, následují ji Lufthansa i polský LOT

Aerolinky ze své vlastní iniciativy prodlužují přerušení spojů do Tel Avivu. Velké americké a evropské letecké společnosti pozastavily lety původně na den kvůli obavám z palestinských raketových útoků. Jako náhradu za telavivské letiště Ben Guriona otevřel Izrael pro mezinárodní spoje letiště Ovda na jihu země. Lety z České republiky zatím omezené nejsou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující amerických Delta Airlines se do Tel Avivu nedostanou ani po skončení 24hodinového zákazu. Na snímku letiště v New Jersey

Cestující amerických Delta Airlines se do Tel Avivu nedostanou ani po skončení 24hodinového zákazu. Na snímku letiště v New Jersey | Zdroj: Reuters

Telavivské letiště Ben Guriona je z poloviny prázdné. Přepážky, které jindy odbavují zahraniční letecké společnosti, jsou zavřené.

Veškeré americké společnosti a většina těch evropských své lety do Tel Avivu zrušily. Po leteckém neštěstí malajsijské linky MH17 na východě Ukrajiny se snaží svým cestujícím ukázat, že se konfliktním oblastem vyhýbají.

Přehrát

00:00 / 00:00

S aktuálními informacemi z Blízkého východu se přihlásil zpravodaj Štěpán Macháček

Například Delta Airlines, jedna z největších amerických společností, už z tohoto důvodu ohlásila, že zákaz létání do Tel Avivu bude respektovat i po vypršení 24hodinové lhůty.

Právě jednodenní přerušení spojů americkým aerolinkám z bezpečnostních důvodů stanovil Úřad pro civilní letectví Spojených států. A zatím nerozhodl o dalším trvání zákazu.

Deltu s rozhodnutím zrušit lety do Izraele i v dalších dnech vzápětí následovala řada dalších společností. Třeba německá Lufthansa nebo polský LOT.

OSN kritizuje Izrael za to, že v pásmu Gazy zřejmě páchá válečné zločiny

Číst článek

Cestujícím, kteří měli zabookované lety s evropskými společnostmi, teď nezbývá než čekat, protože kvůli letní sezoně jsou všechny ostatní spoje z Izraele téměř vyprodané.

Izraelský ministr dopravy sice nařídil otevřít mezinárodním letům také letiště Ovda, které leží nedaleko letoviska Eilat, asi 240 kilometrů jižně od Tel Avivu, žádná z aerolinek ale možnost přesměrovat lety daleko na izraelský jih zatím nereagovala.

Spojení do Tel Avivu teď udržují především izraelské a ruské společnosti. Do druhého největšího města v zemi dál létají i menší evropské společnosti, včetně strojů Českých aerolinií.

Izraelci zákaz nechápou

Izraelci rozhodnutí zahraničních leteckých společností nerozumí a vnímají ho jako krok proti nim.

Odstupující prezident Šimon Peres dnes poměrně ostrým tónem řekl, že zrušení letů do Izraele není řešením. Východiskem je podle něj jedině to, aby Hamás přestal pálit rakety na Izrael.

Izraelské úřady se ovšem zatím oficiálně nevyjádřily, zda je létání na Ben Gurionovo letiště skutečně bezpečné.

Tiskové oddělení izraelské armády nicméně zpravodaji Českého rozhlasu sdělilo, že není čeho se obávat. Odkázalo se na schopnost protiraketového štítu.

Tabule na letišti v Tel Avivu informuje o zrušených příletech | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Ukřivděně se Izraelci cítí i v otázce údajných válečných zločinů v Gaze, které jsou dnes tématem na půdě OSN. Podle rady OSN pro lidská práva totiž Izrael možná spáchal v Gaze válečné zločiny.

Uvedla to šéfka rady, vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Zároveň však odsoudila Hamás za nemířené raketové střely, které mohou zasáhnout obydlené území v Izraeli.

Jedna taková střela včera dopadla do těsné blízkosti Ben Gurionova letiště u Tel Avivu, a spustila tak vlnu rušení leteckých spojení do Izraele.

Izraelský premiér naléhá na USA, aby obnovily letecké spojení do Tel Avivu

Číst článek

Boje v Gaze mezitím pokračují s podobnou intenzitou, jako tomu bylo v minulých dnech. Z palestinské strany přicházejí zprávy o tom, že izraelská armáda dnes znovu velmi intenzivně ostřeluje některé jižní části Gazy. Opět je z těchto míst hlášen vysoký počet obětí.

K příměří naopak směřuje oznámení Červeného kříže, který vyhlásil v několika částech Gazy humanitární příměří. Chce z míst bojů evakuovat zraněné. S příměřím podle nepotvrzených informací souhlasí Hamás i Izrael.

Štěpán Macháček, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme