Na Hluboké bojují s dřevomorkou. Zavřeli kvůli tomu zámeckou kuchyni

Státní zámek Hluboká musel uzavřít jednu turistickou trasu. V jedné místnosti, konkrétně v cukrárně, se totiž objevila dřevokazná houba dřevomorka. Návštěvníci se proto letos v létě nedostanou do Schwarzenberské kuchyně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cukrárna na zámku v Hluboké po napadení dřeva houbou dřevomorkou

Cukrárna na zámku v Hluboké po napadení dřeva houbou dřevomorkou | Foto: Jitka Skořepová, Národní památkový ústav

Cukrárna se nachází na začátku prohlídkové trasy C. Turisté pak chodí dále do kuchyně na vaření teplých a studených pokrmů. Po vzoru anglických sídel je kuchyně v prvním nadzemním podlaží - ale z pohledu návštěvníka to vypadá tak, že ze zámeckého nádvoří se musí jít po schodech jedno patro dolů.

V místnosti byla vysoká míra vlhkosti, a to dělá dřevomorce dobře. Zasažená jsou dřevěná prkna v podlaze cukrárny, kterou bude potřeba kompletně vyměnit. Spojovací chodbička do vedlejší místnosti má také dřevěnou podlahu, která musí pryč. A vyměnit bude třeba i futra dveří do sousední místnosti.

Boj s dřevomorkou se vede ve dvou rovinách. Jedna je úřednická, druhá je tak říkajíc mechanická. Dřevomorka se na Hluboké objevila už loni v září, od té doby bylo třeba vyřizovat velice složitou agendu. A smlouvu s firmou, která má cukrárnu sanovat, bude správa zámku podepisovat pravděpodobně začátkem příštího týdne.

Cukrárna na zámku v Hluboké | Foto: Jitka Skořepová, Národní památkový ústav

Cukrárna je ale už od února vyklizená. Zaměstnanci zámku museli přemístit desítky nejrůznějších formiček, talířů, talířků, skleniček, kuchyňských nástrojů, kompletně celý nábytek. Teď jsou všude vysoušeče, které odsávají vlhkost.

Hlubokou ročně navštíví kolem 260 tisíc návštěvníků. Zámek je otevřený celoročně i v pondělí. V zimě otevírá pouze jednu trasu, ale otevřeno má stále. Přes léto nabízí jednou týdně i večerní prohlídky. Trasa C, jejíž součástí je kuchyně a cukrárna, patří k méně navštěvovaným. Ročně tudy projde asi 8 tisíc turistů.


Zvětšit mapu

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme