Horolezec Radek Jaroš je po úspěšném zdolání K2 v základním táboře

Horolezec Radek Jaroš úspěšně sestoupil z vrcholu K2 do základního tábora. Na vrcholu stanul v sobotu odpoledne pákistánského času, a jako první Čech tak zkompletoval "Korunu Himálaje". Zároveň se stal patnáctým člověkem na světě, který pokořil všech 14 osmitisícovek bez použití kyslíkového přístroje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Jaroš, horolezec

Radek Jaroš, horolezec | Foto: web Radek Jaroš na K2

Radek Jaroš vylezl na K2 na pátý pokus a dva roky po amputaci takřka všech prstů na nohou, které mu umrzly při výstupu na Annapurnu.

„Kdybych ji teď nevylezl, tak bych si dal několik let pokoj. Nevím, možná bych se sem ani nevrátil, anebo až po pěti letech. Ale rozhodně bych se nejel příští nebo přespříští rok,“ svěřil se horolezec Radiožurnálu krátce po úspěšném sestupu do základního tábora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor Lucie Výborné s Radkem Jarošem krátce po návratu do základního tábora

Radka Jaroše následují jeho spolulezci Jan Trávníček a Petr Mašek, kteří přenocují v druhém výškovém táboře. Do základního by měli dorazit zítra kolem poledne.

Padesátiletý Jaroš zkompletoval "Korunu Himálaje" jako první Čech a jako teprve patnáctý horolezec, jenž stanul na vrcholech všech 14 osmitisícovek bez použití kyslíkového přístroje. Na vrcholu K2 strávil asi hodinu.

„Dělal jsem tam fotky ať už okolí, tak s českou vlajkou a samozřejmě s vlajkami sponzorů. Potom jsme to ještě přefocovali ještě jednou, když došel Tráva. Můj foťák zamrznul, tak jsme to prvně fotili na jeho, ale měl tam špatný program, naštěstí jsme si to uvědomili,“ popsal okamžiky na vrcholu Jaroš.

Po něm dobyl vrchol K2 i Trávníček. Pak se však počasí zhoršilo. Do čtvrtého tábora sestupovali horolezci v hustém sněžení a vánici.

K2 v pohoří Karákoram je s 8611 metry po Mount Everestu druhá nejvyšší hora světa, vyznačuje se však daleko větší úmrtností. Při pokusu o zdolání vrcholu zahyne každý čtvrtý horolezec. Nebezpečí číhá právě při sestupu. Prvním Čechem na K2 byl v letech 1983 a 1986 Josef Rakoncaj.


Zvětšit mapu

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme