Investory v Česku lákají komerční prostory. Nakupují sklady a kanceláře

Investoři mají velký zájem o české skladové haly, kanceláře a nákupní centra. Za první pololetí vzrostl celkový objem realitních investic na téměř 700 milionů eur, v přepočtu na asi 18 miliard korun. Vyplývá to z údajů realitních poradenských společností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancelář

Kancelář | Foto: stock exchange

Na světových finančních trzích je momentálně k dispozici velké množství peněz, které investoři nechtějí držet, ale zhodnocovat. Jednou z možností je nákup komerčních prostor, protože ty teď poskytují relativně vysoké výnosy. Zájem je hlavně o průmyslové budovy.

„V zásadě nejzajímavějším zdrojem výnosu pro investory je v České republice momentálně určitě logistika. Ta nabízí 7,5 až 8 procent u nejlepších budov. Co se týče kancelářských budov a shopping center, tak tam se výnosy pohybují kolem 6 procent,“ potvrdil investiční poradce společnosti CBRE Tomáš Jandík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zájmu investorů o komerční prostory natáčela redaktorka Zuzana Petráňová

Dalším důvodem jsou levné úvěry. Podle partnera společnosti Cushman and Wakefield Jiřího Fouska poptávku po komerčních prostorách zvyšují zahraniční investoři.

„Vidíme, že se opět vrací nebo dokonce přicházejí někteří noví zahraniční investoři do České republiky. V podstatě v době recese, někdy od roku 2009, jsme viděli zejména aktivitu domácích investorů nebo některých hráčů, kteří tady byli na trhu. Nyní přicházejí další zahraniční investoři. To navyšuje poptávku a zvyšuje objem transakcí,“ řekl Fousek.

Objem investic až 2 miliardy eur

Nejvíc investorů je podle něj ze Spojených států amerických a Velké Británie. Také Lenka Šindelářová ze společnosti DTZ potvrdila, že v posledním roce bylo Česko pro zahraniční kupce atraktivní destinací.

„Například v prvním pololetí tvořili zahraniční investoři v celkovém objemu 69 procent,“ upřesnila. Kromě skladů je podle ní stále velký zájem také o nákupní centra a parky. „A trvá zájem o prvotřídní kancelářské nemovitosti. Ty v minulých letech dominovaly v celkovém objemu investic a stejně tak tomu bylo i v první polovině roku.“

Podle Tomáše Jandíka měly na celkový objem investic do komerčních prostor vliv nákupy velkých komplexů.

„V roce 2013 to byla například akvizice kancelářského komplexu Parku na Chodově, v roce 2011 to byla například obchodní centra Palác-Flora, Olympia Brno nebo portfolio společnosti VGP. Tento rok očekáváme opět realizaci portfolia VGP, což bude mít velký vliv,“ dodal Jandík.

Analytici očekávají, že investoři budou ve velkém dál kupovat a celkový objem investic do komerčních prostor dosáhne hranice 2 miliard eur.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme