První online sexshop pro ženy v Nigérii. Feministka chce bořit tabu

Intimní potěšení a touhy srdce, tak se jmenuje první online sexshop pro ženy v Nigérii. Otevřela si ho feministka a bojovnice za lidská práva Iheoma Obibiová. Inspirací jí k tomu byla hlavně velká poptávka jejích přátel po hračkách pro dospělé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sexy žena (ilustrační foto)

Sexy žena (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Pokaždé, když jsem jela na dovolenou třeba do Velké Británie, prosili mě, abych jim něco dovezla. Dávali mi seznam a peníze, a dokonce přesně věděli, kam mám pro ty věci zajít. Jediné, co jsem musela udělat, bylo přivézt zboží sem a oni si pak všechno sami vyzvedli," vzpomíná asi čtyřicetiletá Iheoma.

Její obchod je v Nigérii celkem ojedinělý. V zemi vedle sebe žijí křesťané a muslimové a jejich vztah k sexuálnímu životu je spíše konzervativní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sexshopu v Nigérii informuje Petra Novotná

„Postoj islámu k sexualitě je dán určitým přístupem - střední cesta tomu říkají muslimové,“ vysvětluje Bronislav Ostřanský z orientálního ústavu Akademie věd České republiky a pokračuje:

„To znamená vyhýbat se na jedné straně celibátu. Na druhé straně je právě bezuzdné oddávání se chtíčům neboli sexualita mimo manželství. A to jsou všechno jevy, které muslimští kritikové často přisuzují západu. Co je nepřípustné, je například komerční využívání či zneužívání sexuality, kam patří prostituce, pornografie a sexshopy."

Přísný přístup k sexualitě mají také nigerijští křesťané.

„Takové pomůcky by se vůbec neměly používat. Bible to zakazuje. Žena se musí buď vdát, a nebo na nějaké sexuální hrátky zapomenout. Je to nevhodné," říkají obyvatelé hlavního města Lagosu, kterým se sexshop moc nezamlouvá, a pokračují:

„Problém je v tom, že by si mohl člověk na podobné pomůcky zvyknout a pak už by třeba ani netoužil po společnosti muže nebo ženy."

Erotické pomůcky od Anny Marešové v kategorii Objev | Foto: Czech Grand Design

I přesto má ale Iheomin obchod velký úspěch. K zákazníkům z Nigérie se přidali i klienti z Ghany, Gambie, Sierry Leone nebo Senegalu. Zájmu o její zboží pomáhá i to, že si ho lze objednat anonymně a vyhnout se tak předsudkům konzervativní společnosti. Iheoma ale dodává, že si obchod neotevřela jen kvůli zisku.

„Chtěla bych, aby Nigérie byla vůči sexu tolerantnější. O našem obchodu se mluví víc za hranicemi než u nás. Některá místní média třeba odmítají zveřejnit naši reklamu. S Nigerijci a sexualitou je to prostě složité," uzavírá obchodnice.

Přestože v sexshopu nabízí Iheoma zboží pro muže i ženy, zaměřuje se spíše na dámy. Doufá, že její obchod pomůže zbořit některá tabu, která se v Nigérii hlavně k ženské sexualitě vážou.

Petra Novotná, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme