Civilisté v Izraeli jsou na ostřelování zvyklí. Ve vyřešení konfliktu nevěří

Nový konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás už trvá několik dní a boje stále zesilují. Izraelské letectvo podniká stále více útoků na pásmo Gazy a ani déšť raket padajících naopak na izraelská města neustává. Civilisté jsou tu na neustálé ostřelování už zvyklí a většinou dobře vědí, co mají v případě vyhlášení poplachu dělat. A rádi v tomto směru poradí i cizincům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští civilisté se schovávají před ostřelováním po zaznění sirén

Izraelští civilisté se schovávají před ostřelováním po zaznění sirén | Zdroj: Reuters

„Až uslyšíš zvuk, jakoby houkala sanitka, tak to jsou poplašné sirény. V případě poplachu stejně uvidíš lidi na ulici, jak utíkají nebo si lehají na zem. A kdekoliv budeš v Izraeli a uslyšíš sirény nebo uvidíš lidi, jak utíkají, hned si najdi místo, kam si lehneš,“ dává mi instrukce šedesátiletý řidič Šlomi okamžitě poté, co nasedám na jordánsko-izraelských hranicích do jeho taxíku.

„Zakryj si hlavu rukama a takhle si lehni na zem. Nehledej úkryt v nějakých budovách, nejlepší je prostě zalehnout. Ale neboj, v takové situaci nebudeš nikde sám a uvidíš, co dělají lidé kolem tebe,“ uklidňuje mě a vyrážíme na cestu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček natáčel na jordánsko-izraelských hranicích

Šlomi pouští v autě rádio. Hudba se každou chvíli ztiší a přerušují ji hlášení, která varují obyvatele konkrétních míst před dopadem raket. Podle vzdálenosti od pásma Gazy mají lidé 40 až 70 vteřin na to, aby zaujali ochrannou polohu anebo utekli do krytu.

‚Izraeli se Hamás nepodaří zničit‘

Ohledně celého konfliktu je taxikář Šlomi skeptický: „I kdyby se třeba zítra dojednalo příměří s Hamásem v Gaze, tak nebude trvat věčně. A za dva roky tu vy, novináři, budete znovu. To ti slibuju, že když za dva roky přijedeš, bude to úplně to samé,“ říká řidič Šlomi.

Jeho rodina se do Izraele přistěhovala před více než šedesáti lety z Bagdádu. Usadila se na severu země ve městě Kirjat Šmona a od sedmdesátých let měla bohaté zkušenosti s ostřelováním města z libanonského území. Šlomiho otce jedna taková střela usmrtila.

Řidiči se schovávají vedle aut na dálnici u Tel Avivu, poté co se rozezněly sirény varující před ostřelováním | Foto: Reuters

Šlomi zastavuje u benzínky a kupuje nám oběma studenou vodu. Na palestinského prodavače mluví arabsky, protože arabsky mluvili i jeho rodiče původem z Iráku.

„Izraeli se nemůže podařit Hamás zničit. Hamás má v Gaze spoustu podzemních zařízení. Tam vyrábí své rakety. Aby tohle všechno Izrael zničil, potřebovaly by nejméně měsíc pozemních operací a spoustu vojáků. Při takovém prohledávání každé ulice v Gaze ale zákonitě hodně vojáků zemře,“ říká Šlomi.

Je přesvědčený, že žádná izraelská vláda zřejmě takové nebezpečí nikdy nepodstoupí. A tak se podle něj budou podobné konflikty, jako je ten letošní, nekonečně dlouho opakovat.

Žena schovává své dítě, poté co se rozezněly sirény v Tel Avivu | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme