Opozice chce služební zákon poslat zpět do druhého čtení. Koalice je zatím proti

Debata o služebním zákoně bude ve sněmovně pokračovat. Opozici se daří závěrečné hlasování dlouhými projevy blokovat. Chce tím koaliční strany donutit, aby předlohu vrátily výborům k přepracování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto)

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle pravicové opozice je návrh potřeba ještě razantně změnit. K novele služebního zákona se sešlo na 90 pozměňovacích návrhů.

Hlavní výhrady mají TOP 09 a ODS ke vzniku generálního ředitelství státní služby, volbě takzvaného superúředníka komisí sestavenou vládou a malé prostupnosti státní správy pro odborníky z privátní nebo akademické sféry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Věra Masopustová

„Vadí nám i to, že bychom měli zafixovat stávající personální stav, kdy odešla spousta zkušených, kvalitních úředníků a přišli tam lidé z personální divize Agrofertu,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Vládní garant novely služebního zákona, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD, označil požadavky opozice za vyděračské.

„Není možné se nechat vydírat stylem – buď nám schválíte to, co chceme my, anebo nebude nic. Kromě toho, že to je vyděračský přístup, tak ten přístup je i hloupý,“ tvrdí.

Služební zákon má vést ke zkvalitnění a odpolitizování státní správy. Zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Jeho úřad by měl dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholní úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě. Zájemce bude muset projít veřejným výběrovým řízením, jehož součástí bude i pohovor v cizím jazyce.

Hloupé jsou podle Dienstbiera požadavky opozice proto, že pokud se novela neschválí, začne od ledna platit původní norma z roku 2002. A to je podle něj ještě horší.

Normu ale čím dál víc kritizují i vládní poslanci, například sociální demokrat Vítězslav Jandák: „Ten zákon není dobrý, všichni to víme. Zákon z roku 2002 – a já miluji prezidenta Zemana – je taky blbý.“

Opozice chce předlohu vrátit do druhého čtení. Už několik týdnů volá po jednání s lídry koalice. Ti ale čekají na konkrétní návrhy, jak novelu změnit. Znovu tedy bude sněmovna o novele služebního zákona jednat v pátek.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme