Čeští vojáci čelili v Afghánistánu dalším útokům. Nikdo nebyl zraněn

Terčem dalších útoků byli v červenci v Afghánistánu čeští vojáci. Povstalci je napadli střelbou z lehkých i protitankových ručních zbraní. Žádný z vojáků nebyl zraněn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu | Foto: plk. Jana Růžičková, Generální štáb Armády ČR

Útoků přibývá i kvůli lepšímu počasí. Létu se v Afghánistánu říká "fighting season" - tedy období bojů. Povstalci totiž můžou čekat zásobování municí přes vysokohorské průsmyky ze sousedního Pákistánu.

„V letním období se zpravidla útoky proti koaličním jednotkám stupňují. Nejinak tomu je i v provincii Bagram, kde působí čeští vojáci. Za poslední měsíc i oni čelili několika dalším útokům,“ potvrdila mluvčí Generálního štábu armády Jana Růžičková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Jansová

V Afghánistánu zemřelo v červenci po útoku sebevražedného atentátníka pět českých vojáků. Čtyři zahynuli na místě, pátý po převozu do střešovické nemocnice. O několik dní později zranili povstalci dalšího vojáka, ten útok přežil.

Čeští vojáci se na hlídky vrátili tři dny po tragickém útoku. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO strávil v Afghánistánu necelé dva dny. Po svém návratu řekl, že české jednotky zůstávají za zvýšených bezpečnostních opatření.

„Pro nás se nic nemění, my svůj úkol budeme plnit dál. Samozřejmě s maximem opatření, která by na nejvyšší možnou míru snižovala riziko opakování ztrát.“

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu | Foto: plk. Jana Růžičková, Generální štáb Armády ČR

V Afghánistánu v současné době slouží téměř 300 českých vojáků. Kromě lékařů a příslušníků strážní roty v zemi působí také logistici, meteorologové nebo vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků. Nejpočetnější skupinou je strážní rota, která má na starosti ochranu letecké základny Bagram.

Další působení české armády v Afghánistánu musí schválit vláda a Poslanecká sněmovna. Armáda rozsah misí navrhuje ve stejném rozsahu jako teď. Komplikuje to politická situace v Afghánistánu spojená s nedávnou volbou nového prezidenta. Zatím nemají spojenci partnera, se kterým by mohli podepsat smlouvu o dalším setrvání aliančních jednotek v zemi.

Lenka Jansová, Daniel Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme