V letištním tranzitu v SAE zemřela Nigerijka, zřejmě byla nakažená ebolou

Ve Spojených arabských emirátech zemřela v letištním tranzitu na cestě do Indie žena z Nigérie. Úřady prověřují podezření, že byla nakažená virem ebola. Pětatřicetiletá Nigerijka trpěla symptomy smrtelného viru, který zabil od začátku roku přes 1100 lidí, hlavně Západoafričanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti Abidžan měří zdravotníci cestujícím tělesnou teplotu

Na letišti Abidžan měří zdravotníci cestujícím tělesnou teplotu | Zdroj: Reuters

Žena cestovala do Indie, kde chtěla podstoupit léčbu pokročilé rakoviny. V tranzitním prostoru letiště v Abú Zabí se ale její stav prudce zhoršil, a i když se jí dostalo rychlé lékařské pomoci, nepodařilo se ji udržet při životě.

Ihned poté byl do karantény umístěn manžel zesnulé, který seděl v letadle vedle ní, a také pět zdravotníků, kteří se o ni starali na letišti.

Úřady Spojených arabských emirátů vydaly prohlášení, podle něhož nehrozí nikomu z lidí, kteří cestovali s nemocnou ženou v letadle, ani posádce letadla žádné nebezpečí.

Na vysoce nakažlivou ebolu, která se projevuje symptomy krvácivé horečky, zemřelo za pět měsíců podle statistik Světové zdravotnické organizace 1145 osob. Z toho více než 400 případů připadá na Libérii a skoro 350 na Sierru Leone. V Nigérii mají čtyři mrtvé, 12 nakažených osob a v izolaci na pozorování je tam kvůli podezření z onemocnění přes 240 lidí.

Zdravotníci na trhu v Monrovii | Foto: Reuters

Na léku proti ebole pracuje například jedna německá biofarmaceutická firma, která používá metodu takzvaných vektorů. Podle vědce Viktora Klimjuka se k tomu používají bakterie, které se vyprovokují k tomu, aby budovaly protilátky. Po přenosu do tabákových rostlin se dá protilátka izolovat.

„Kolegům z jiných společností jsme poskytli naše technologie a kapacity. Na výrobě vakcíny se podílí víc firem. Platformu jsme vyvinuli tady v Halle v Německu,“ řekl agentuře Reuters Klimjuk.

Viktor Klimjuk v německé laboratoři, která se podílí na výrobě vakcíny proti ebole | Foto: Reuters

Mezinárodní lékařské organizace bijí na poplach. Prezidentka Lékařů bez hranic Joanne Liu provedla inspekci po postižených zemích a prohlásila, že epidemii se nebude dařit dostat pod kontrolu ještě nejméně šest měsíců. Do míst je podle ní potřeba posílat více expertů.

Světová zdravotnická organizace dokonce tvrdí, že místa vyhrazená pro karanténu jsou přeplněná a není možné všechny ošetřit. Navíc není možné zmonitorovat, kdo všechno je ebolou nakažen. Někteří lidé v Africe tradiční medicíně nevěří a raději se svěří do rukou šamanů a léčitelů.

Ebola | Foto: Český rozhlas

ČTK, Michaela Vydrová, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme