Příměří v Gaze bylo prodlouženo o den. Má umožnit vyjednání delšího klidu zbraní

Dočasné příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás bylo prodlouženo o dalších 24 hodin. Oznámil to v Káhiře člen palestinské delegace a informaci už potvrdily také izraelské úřady. Současné pětidenní příměří mělo vypršet před půl hodinou. Zástupci Palestiny a Izraele vedou nepřímá jednání od neděle. Den navíc má oběma stranám získat čas k vyjednání dlouhodobější dohody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouř stoupá z místa izraelského náletu ve městě Gaza

Kouř stoupá z místa izraelského náletu ve městě Gaza | Zdroj: Reuters

Izraelci a Palestinci se dohodli na 24hodinovém prodloužení, uvedl palestinský zdroj, aniž by sdělil bližší podrobnosti. Nynější pětidenní příměří navazovalo na předchozí klid zbraní, který trval tři dny a byl následně minulý týden ve středu prodloužen.

Nová jednání v Káhiře pod egyptskou patronací zatím nepřinesla hmatatelnější výsledky. Ani jedna ze stran neustoupila ze svých původních požadavků.

Hlavní překážkou dohody je podle agentury AP palestinský požadavek na ukončení blokády Pásma Gazy, která trvá sedm let. Izrael zase dle všeho nechce ustoupit z požadavku odzbrojení Hamásu a dalších radikálních frakcí.

ČTK, Matěj Štýs, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme