Do Španělska přiletěl kněz nakažený ebolou. Libérie zavedla mimořádný stav

Libérie vyhlásila kvůli epidemii eboly mimořádný stav. Má trvat 90 dní. V západoafrické zemi už virus zabil nejméně 282 lidí. Do Španělska dnes přiletěl z Libérie nakažený kněz, který se teď léčí v madridské nemocnici. V západní Africe nemoc podle Světové zdravotnické organizace od února zabila nejméně 932 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělští zdravotníci přepravují do nemocnice kněze, který se v západní Africe nakazil ebolou

Španělští zdravotníci přepravují do nemocnice kněze, který se v západní Africe nakazil ebolou | Zdroj: Reuters

"Lékaři mají problém dostat se k pacientům, protože je lidé napadají. Proto také chceme omezit pohyb osob a dostat nemoc pod kontrolu. Myslím si, že výjimečný stav je na místě," řekl liberijský viceprezident Joseph Boakai.

Minulý týden kvůli epidemii této zatím neléčitelné nemoci vyhlásila výjimečný stav i Sierra Leone.

Přehrát

00:00 / 00:00

O experimentálním séru mluvil František Stejskal, lékař infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce

Ve Spojených státech už vyzkoušeli experimentální vakcínu ZMapp na dvou nakažených Američanech, které přivezli z Libérie.

Světová zdravotnická organizace teď chce posoudit, zda to bylo etické. Toto sérum vědci doposud zkoušeli jen na primátech.

„Zdá se, že v této chvíli je to jediná šance a jediný lék, který by proti ebole u osob, které jsou nakaženy, mohl zabírat. Pro nakažené a pro lékaře a zdravotníky pracující v rizikové oblasti je to jediná naděje. Jestliže bude dostupný, tak by se asi použít měl,“ říká František Stejskal, lékař infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce.

Jestli to, že lék zabral, nebyla jen shoda náhod, se musí podle Stejskala ukázat u dalších potenciálních pacientů:

Pracovníci UNICEF mluví s Liberijci o příznacích viru ebola a prevenci před ním | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

„Záleží, v jakém byli stavu, v jakém byl rozvoj onemocnění. Léčba protilátkami jako taková není úplně nová. V předchozích epidemiích byla zkoušena séra od pacientů, kteří onemocnění přežili a dávala se vybraným infikovaným lidem, hlavně zdravotníkům. Existuje jedna taková série, která vypadala docela nadějně, ale další testy na opicích používání lidského séra neprokázaly. Tento lék je úplně jiný."

„Je to látka, která byla připravena v myších po imunizaci virem ebola a pak byla v laboratoři uměle pěstována na buňkách tabáku. A tak byla ve větším množství získána. Ono to ani není sérum, je to směs mononukleárních protilátek, které mají napadnout ten daný virus. Proti infekčním chorobám to zatím příliš nepoužíváme," dodává lékař.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. Jejím původcem je filovirus ebola.

Virus se poprvé objevil v roce 1976 a od té doby jeho různé kmeny způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 procent.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová, Michaela Vydrová, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme