Zábradlí a lavičky na modrožluto. V Kyjevě propukla nová forma patriotismu

Zábradlí jako důkaz národní jednoty. Nezvyklé spojení, které se pořád víc rozmáhá v kyjevských ulicích. Ukrajinskou metropoli křižují skupinky dobrovolníků, kteří natírají všechny možné kovové konstrukce do barev ukrajinské vlajky, tedy modré a žluté. Nejlíp se na to hodí právě zábradlí, kandelábry nebo lavičky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolníci v ulicích Kyjeva natírají městský mobiliář na modro-žluto

Dobrovolníci v ulicích Kyjeva natírají městský mobiliář na modro-žluto | Foto: Vojtěch Berger

Na rušné křižovatce nedaleko bulváru Tarase Ševčenka v centru Kyjeva skupina dobrovolníků natírá zábradlí do ukrajinských barev.

„Chci ukázat svůj patriotismus, to, že jsem Ukrajinec. Ukrajina by měla konečně vypadat jako Ukrajina,“ říká dobrovolník Radion.

Další dívka Káťa dodává, že tato forma patriotismu je poměrně nová věc. Zábradlí se v Kyjevě na národní barvy začala přetírat až poté, co se na východní Ukrajině rozhořely boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou.

Na barvy dobrovolníci vybírají peníze mezi lidmi, třeba i řidiči okolo jedoucích aut. Dobrovolník s papírovou cedulí s nápisem „Na barvy“ stojí na jednom místě třeba i celý den.

Dobrovolníci v ulicích Kyjeva natírají městský mobiliář na modro-žluto | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme