Svaz měst a obcí žádá v petici vládu o řešení sociálních problémů

Svaz měst a obcí dnes zahájil petiční akci, ve které žádá vládu a parlament o rychlé přijetí opatření ke zlepšení pořádku i sociální situace v obcích. Volá mimo jiné po zavedení centrálního registru přestupků, po obnovení někdejší veřejné služby pro lidi bez práce nebo po zákazu výkupu kovů od jednotlivců, kteří nepodnikají. Podpisová akce potrvá do 10. října. O deset dnů později petici vedení svazu předá vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústí nad Labem, Předlice. Ubytovna, kde jsou lidé bez vody

Ústí nad Labem, Předlice. Ubytovna, kde jsou lidé bez vody | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Starostové nás oslovují s tím, jestli neumíme udělat něco hromadněji. V některých lokalitách se dají dohromady čtyři starostové a pošlou nějaký dopis na vládu. My ale potřebujeme podpořit města, aby se celá záležitost řešila systémově a rychleji,“ říká o petici místopředseda Svazu měst a obcí a primátor Chomutova za ČSSD Jan Mareš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O petici mluvili místopředseda Svazu měst a obcí a primátora Chomutova za ČSSD Jan Mareš a ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček

Petice se týká šesti okruhů - vymahatelnosti práva, přestupků, výkupu kovů, sociálního bydlení, dávek a zaměstnanosti.

„Za nejpalčivější považuji systém centrálního registru přestupků a sociální problematiku – doplatky na bydlení a podobně, protože to souvisí s celkovou sociální situací ve městech a obcích. Zvyšuje to pocit špatného bezpečí v obcích,“ domnívá se Mareš.

Vedení svazu v petici také žádá zrychlení soudů a důslednější postihování trestných činů a přestupků i dokončení centrálního registru přestupků. Podle svazu by opakované přestupky měly být trestným činem.

Zpřísnit by se měla i pravidla výkupu kovů, která by bránila prodeji kradeného materiálu. Od jednotlivců, kteří by nepodnikali, by nebylo možné železo a barevné kovy vykupovat. Podnikatelé by za ně mohli dostat platbu jen bezhotovostně.

„Krádeže nejsou jen o peněžní hodnotě, ale i o ohrožování zdraví a bezpečnosti,“ připomíná primátor Chomutova.

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů | Foto: Jan Beneš

Peníze na sociální bydlení by měl podle svazu poskytnout stát, do samostatného rozhodování obcí by neměl zasahovat. Vyplácení dávek by mělo být motivační. Svaz žádá třeba znovuzavedení veřejné služby, díky níž by si mohli lidé bez práce přivydělat.

Podle ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka jde o výběrový pohled na situaci:

„Rozumím tomu, že je to pohled starostů. Lidí, kteří na nejnižší úrovni řeší běžné potřeby obyvatel. Řada věcí, o kterých pan Mareš hovořil, je jakýmsi důsledkem neřešené sociální situace části populace. Bude zapotřebí, aby opatření šla spíše do sociálního bydlení, dávek jako takových, podpory sociálních služeb, inkluzivního vzdělávání a aby pomoc byla dlouhodobá a systémová.“

„Vyřešením výkupu kovů si pomůžeme v některých jednotlivých situacích, ale nepomůžeme si systémově. Od Agentury pro sociální začleňování čekejte spíše systémovější přístup, do kterého se vejde řešení těchto dílčích problémů, na které starostové upozorňují,“ dodává Šimáček.

Vladimír Kroc, ČTK, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme