Některé školní pomůcky obsahují nebezpečné ftaláty, varuje Arnika

Některé školní pomůcky obsahují nebezpečné ftaláty, varuje sdružení Arnika. To nechalo otestovat vybrané školní potřeby pro děti. Laboratoř našla ftaláty hlavně u imitací značkových pouzder.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Problematický penál "Transformers"

Problematický penál "Transformers" | Foto: Petra Kociánová

Koordinátorka Karolína Brabcová proto varuje před nákupem levných školních pomůcek z PVC od bezejmenných výrobců nebo na tržnicích.

„Pro rodiče je velmi těžké zjistit, kterým výrobkům se vyhnout. PVC je takový čirý plast, který se používal na obaly, toho by se rodiče měli vyvarovat,“ radí Brabcová.

Ftaláty se běžně používají jako změkčovadlo PVC, ze kterého se mimo jiné vyrábí například penály, obaly na sešity, ořezávátka, pravítka, desky či mazací gumy. U školních pomůcek je velmi reálné riziko, že by je děti mohly vkládat do úst.

V Česku neexistuje žádná právní norma, která by ftaláty ve školních pomůckách zakazovala, jako je tomu například u hraček a předmětů péče o děti.

Alternativ k PVC je celá řada, ať ze skupiny plastů (polypropylen, polyethylen), tak z textilu, papíru nebo kovu.

Problematický penál "21th Century" | Foto: Petra Kociánová

Problematické vnitřní vybavení "Transformers" | Foto: Petra Kociánová

Petra Kociánová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme