Bojíme se popravy, vzkázali vojáci, kteří prchli z Turecka vrtulníkem. Řecko je vydá zpět

Řecký premiér Alexis Tsipras v telefonátu tureckému protějšku Binalimu Yildirimovi sdělil, že Řecko zahájilo vydávací řízení s osmi vojáky, kteří v sobotu uprchli vrtulníkem do Řecka. Před soudem stanou dnes. Všichni tvrdí, že nevěděli, že je v Turecku puč a že nebyli jeho účastníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

Jejich právnička Vasiliki Marinakiová řekla řecké televizi Skai, že muži plnili rozkaz nadřízených přepravovat raněné z istanbulských ulic. „To dělali, dokud se nedostali do palby policistů. Nevěděli, že se odehrává puč, a nebyli do něj zapojeni," řekla Marinakiová.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu už v sobotu oznámil, že Ankara požádala o vydání "tureckých zrádcovských vojáků, kteří s vrtulníkem uprchli do Řecka."

Mluvčí řecké vlády Olga Gerovasiliová oznámila, že „v sobotu ráno vyslal turecký vojenský vrtulník tísňové volání a požádal o povolení k nouzovému přistání." Osm lidí, kteří byli na palubě, bylo zatčeno. Všichni požádali o azyl.

Pokus o puč je v troskách. Mnozí Turci oslavují, jiní neskrývají obavy

Číst článek

Tsipras už v sobotu, tedy několik hodin po nezdařeném puči, vyjádřil podporu „demokraticky zvolené" turecké vládě. Řekl také, že případ Turků, kteří požádali o azyl, bude řešen rychle a v souladu s mezinárodním zákonem. Řecká vláda odhaduje, že by vydávací proces neměl trvat déle než čtrnáct dní.

Marinakiová řekla, že za normálních okolností by „řízení mohlo trvat i rok." „Je jasné, že nechtějí zpět do Turecka, bojí se, že budou popraveni," dodala. Vrtulník byl v neděli přepraven zpět do Turecka.

Nezdařený puč si v noci z pátku na sobotu vyžádal podle tureckého ministerstva zahraničí 290 obětí, z nichž přes 100 byli účastníci puče. Zatčeno bylo na 6 tisíc lidí. Na sociálních sítích se šíří názor, že vládnoucí kruhy využijí situaci k likvidaci všech oponentů prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme