Sillicon Valley Bank se zhroutila kvůli hloupé a nováčkovské chybě. Je na obzoru další finanční krize?

Krach Silicon Valley Bank vyvolal ve finančních a technologických kruzích šok. Co stojí za pádem kalifornské banky a je na obzoru další finanční krize, ptá se server stanice Al-Džazíra. Americké regulační orgány zabavily veškerý majetek banky poté, co si klienti začali hromadně vybírat peníze. Od té doby se finanční instituce po celém světě snaží zmírnit dopady krachu, který představuje největší bankovní bankrot ve Spojených státech od roku 2008.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silicon Valley Bank a její bankrot

Silicon Valley Bank a její bankrot | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Sillicon Valley Bank se zaměřovala především na americké technologické startupy. Zaznamenala prudký nárůst vkladů během koronavirové pandemie, kdy technologické společnosti nejvíc těžily z poskytování zábavních a doručovacích služeb lidem, kteří museli zůstat doma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií

Banka později investovala velkou část prostředků do amerických státních dluhopisů, což je tradičně jedna z nejbezpečnějších investic.

Potíže finančního ústavu začaly loni, když americký Federální rezervní systém začal kvůli rostoucí inflaci zvyšovat úrokové sazby. To způsobilo pokles hodnoty státních dluhopisů.

„Vystrašení klienti si během 48 hodin vybrali tolik peněz, že banka zkolabovala.“

Ekonomická situace v technologickém sektoru se po pandemickém boomu zhoršila. Mnozí klienti Sillicon Valley Bank začali čerpat své finanční prostředky, aby se udrželi nad vodou.

Banka ale neměla dostatek hotovosti a byla nucena prodávat dluhopisy s velkými ztrátami, což vyvolalo obavy o její finanční zdraví. Vystrašení klienti si pak během 48 hodin vybrali tolik peněz, že banka zkolabovala.

Nováčkovská chyba

Sillicon Valley Bank se zhroutila kvůli hloupé nováčkovské chybě při řízení úrokového rizika, když krátkodobé vklady investovala do dlouhodobých dluhopisů. Jak úrokové sazby rostly, hodnota dluhopisů klesala a zlikvidovala tak vlastní kapitál banky,“ vysvětluje James Angel, odborník na regulaci globálních finančních trhů z Georgetownské univerzity.

„Je to stejný jev, který v 80. letech zničil americký sektor spořitelen a půjček. Někteří lidé se nikdy nepoučí,“ komentuje expert.

Exprezident Trump tvrdí, že by mohl být v úterý zatčen. Zároveň vyzývá lidi k protestům v ulicích

Číst článek

Dva dny po krachu Sillicon Valley Bank americké regulační orgány zabavily aktiva newyorské Signature Bank, která je známá obchodováním s kryptoměnami. Byl to třetí největší krach banky v dějinách Spojených států. Ve snaze zabránit krizi americké regulační orgány oznámily, že budou garantovat všechny vklady u obou věřitelů.

Federální rezervní systém také představil úvěrový program, jehož cílem je posílit důvěru ve finanční systém. Banky dostanou možnost půjčit si přímo od rezervního systému, aby se vyhnuly ztrátovému prodeji dluhopisů.

Americký prezident Joe Biden se snažil veřejnost přesvědčit, že situace je pod kontrolou. „Američané se mohou spolehnout, že bankovní systém je v bezpečí,“ prohlásil šéf Bílého domu.

Klesly akcie čtyř bank

Akcie bank, včetně akcií takzvané americké „velké čtyřky“, kterou tvoří JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo a Citibank nicméně prudce klesly kvůli obavám z dalšího vývoje v celém finančním sektoru. Výrazný pokles zaznamenaly také akcie bankovních ústavů v Evropě a Asii.

Rizikem krachu amerických bank je i morální hazard. Může způsobit absenci opatrnosti, soudí rektor VŠE

Číst článek

Po selhání Sillicon Valley Bank se někteří šéfové technologických firem údajně rozhodli změnit banku. Začali prý také zvažovat jiné způsoby výplaty zaměstnancům kvůli obavám, že nebudou mít přístup ke svým finančním prostředkům.

Ačkoli zákazníci Sillicon Valley Bank nakonec dostali záruku za své vklady, celkový dopad jejího krachu na startupovou ekonomiku se může projevit až po nějaké době.

Ekonomové se vesměs shodují, že současná situace se výrazně liší od pádu finančních institucí, jako byly Bear Stearns a Lehman Brothers, který odstartoval globální finanční krizi v letech 2007 a 2008. Na rozdíl od jmenovaných ústavů, se činnost Sillicon Valley Bank soustředila jen na jeden sektor a měla poměrně málo obchodních vztahů s jinými bankami.

Od dob tehdejší krize se také výrazně zpřísnila finanční regulace. „Banky teď musí mít mnohem více kapitálu než dřív, což je činí mnohem méně rizikovými. I banky, které se dopustí hloupých chyb, většinou přicházejí o své vlastní peníze, nikoli o peníze vkladatelů,“ komentuje dění pro katarskou stanici expert James Angel.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiu výše. 

Alžběta Jurčová, tpa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme