Volejbalisté Českých Budějovic na druhý pokus ukončili finálovou sérii s Kladnem a radují se z titulu

Volejbalisté Českých Budějovic porazili v šestém finále extraligy Kladno 3:1, sérii vyhráli 4:2 na zápasy a podeváté slaví titul mistrů republiky.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volejbalisté Českých Budějovic dosáhli na mistrovský titul

Volejbalisté Českých Budějovic dosáhli na mistrovský titul | Foto: Josef Vostárek

Finálová série byla nadmíru dramatická. Tři zápasy rozhodl až tie-break v pátém setu. Budějovičtí si proti vítězi základní části pomohli třemi výhrami na své palubovce a nedovolili kladenskému soupeři po zisku Českého poháru domácí double.

Jihostroj přitom do sezony nevstoupil nejlépe. V lednu změnil trenéra a René Dvořák nahradil Jana Svobodu. Přesto propadl v poháru a málem skončil už ve čtvrtfinále play-off, protože Příbram dokázal porazit až v sedmi zápasech.

„Pro nás se to trošku rovná zázraku, po tom, co jsme převáděli v sezoně. Nehráli jsme dobře a byli v nepohodě. Čtvrtfinále jsme přežili, mančaft se obrovsky semkl a hrál výborně," řekl kouč Dvořák v České televizi.

První set šestého finále byl charakteristický pro celou sérii. Oba celky se přetahovaly o vedení a rozhodla dlouhá koncovka. Kladno vedlo ještě 23:21, ale domácí srovnali. První tři setboly mělo Kladno, pak pět Jihostroj a čtvrtý zase Kladno. Až při osmém setbolu Českých Budějovic se do míče opřel chilský univerzál Gevert, zaznamenal už 14. bod v setu a zajistil po čtyřiceti minutách výhru 36:34.

Gevert trápil Kladno i tvrdým servisem a pomohl k dalšímu vedení 16:12, domácí však o něj přišli a hosté sadu i díky šesti blokům získali. Gevert byl k nezastavení a v polovině zápasu už měl na kontě 20 bodů.

Třetí set začali Jihočeši při Sobotkově servisu náskokem 4:0 a stále byli o krok vpřed. Gevert už tak důrazný nebyl, body přidával hlavně smečař Michálek s blokařem Machem a závěr rozhodl servisem Habr. Dal dvě esa a přímým bodem proměnil setbol. „Je to o obraně. Uklidnění jsme potřebovali," řekl nahrávač Habr a potvrdil, že je nejlépe podávajícím hráčem extraligové sezony.

Začátek čtvrté sady vyšel lépe Kladenským, jenže za podpory zaplněné haly domácí otočili na 14:12 a už si trofej nenechali vzít. Jihostroj navázal na české tituly z let 2000, 2002, 2007 až 2009, 2011, 2012 a 2014. Dvořák se zase po dvou triumfech coby hráč Českých Budějovic dočkal triumfu i jako trenér.

Kladno přitom ovládlo základní část, vyhrálo pohár a v semifinále vyřadilo obhájce z Dukly Liberec. První titul od roku 2010 ale svěřenci Milana Fortuníka nezískali. „Sezona je pro nás výborná, i když teď je to zklamání," řekl Fortuník.

Finále play off extraligy volejbalistů - 6. zápas:

České Budějovice - Kladno 3:1 (34, -23, 18, 20)

Konečný stav série: 4:2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme