Herce Fassbendera čeká debut na závodu 24 hodin Le Mans. ‚Je to vzrušující a děsivé zároveň,‘ říká

Blíží se jeden z vrcholů roku pro fanoušky motorsportu - tradiční závod 24 hodin Le Mans. Letošní ročník nejslavnějšího vytrvalostního závodu na světě by ale mohl zajímat i filmové nadšence, na slavné trati se totiž ve voze Porsche objeví hollywoodský herec Michael Fassbender.

Tento článek je více než rok starý.

Le Mans (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irský herec a automobilový závodník Michael Fassbender

Irský herec a automobilový závodník Michael Fassbender | Foto: Bruno Vandevelde /MPS Agency | Zdroj: Reuters

„Je to vzrušující a děsivé zároveň,“ řekl Fassbender pro oficiální stránky 24 hodin Le Mans před svým závodním debutem. 

Pro Salače skončila Velká cena Katalánska po pádu už ve čtvrtém okruhu, vyhrál Ital Vietti

Číst článek

Pro pětačtyřicetiletého herce, kterého si širší veřejnost může pamatovat z filmů 12 let v řetězech, Prometheus či komiksové ságy X-Men, není účast na Le Mans žádnou propagační jízdou.

Na jeden z nejnáročnějších automobilových závodů se připravuje už čtyři roky, během kterých se účastnil například Porsche Carrera Cupu či European Le Mans Series. 

Dlouhá příprava vyvrcholí v sobotu 11. června. Fassbender se bude v Porsche 911 RSR-19 střídat s kanadským závodníkem Zachariem Robichonem and Australanem Mattem Campbellem.

„Je to právě historie a respekt z tohoto místa, který vás dostane. Hlavně doufám, že se mi po této čtyřleté cestě povede dobře. To, že tu můžu stát, je téměř neuvěřitelné,“ říká Fassbender.

Ir s německými kořeny se po Paulu Newmanovi a Patricku Dempseym stane třetím slavným hercem, který si slavnou trať v Le Mans vyzkouší. Čtyřiadvacetihodinový závod měl k filmovému průmyslu vždy blízko. Na velkém plátně ho diváci mohli vidět ve slavném snímku Le Mans z roku 1971, kde zářil Steve McQueen, nebo ve filmu Le Mans '66 z roku 2019 s Christianem Balem a Mattem Damonem.

Zážitek z předního sedadla. Snímek Le Mans '66 přenáší na diváky nadšení z rychlé jízdy

Číst článek

„Herectví a závodění mají mnoho společného. U obou profesí zpracováváte velké množství informací. Nesmíte myslet na minulost či budoucnost, ale musíte být absolutně soustředěný na to, co zrovna probíhá. Je to velice návykový pocit,“ popisuje dvojnásobný nominant na cenu Oscar.

Na zkušenosti hereckého kolegy Dempseyho, který je s týmem Porsche nadále úzce spjatý, Fassbender spoléhat nebude. „Patrick mi příliš rad nedal. Vím, že tu někde bude, ale chci se raději opřít o své závodní kolegy - především Matta Cambella. Le Mans jede už popáté, byl tu úspěšný. Všichni na něj budeme trochu spoléhat,“ řekl herec.

90. ročník 24 hodin Le Mans začne v sobotu 11. června v 16.00 a skončí následující den. Favoritem bude opět vůz Toyota GR010 Hybrid, který prestižní závod vyhrál čtyřikrát v posledních letech. Dvakrát u toho byl i dvojnásobný mistr formule 1 Fernando Alonso.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme