Poláci propadli grilování

V Polsku už začaly prázdniny - děti odjíždějí na tábory nebo s rodiči na chatu nebo dovolenou. Tam všude začíná hlavní sezona grilování - Poláci si tento způsob úpravy masa zamilovali. Co je v Polsku grilovým hitem tohoto léta?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

grilování

grilování | Foto: Jan Rosenauer

Dnes už nikdo přesně neví, odkud grilování do Polska přišlo. Podle jedné teorie tento zvyk Poláci odkoukali od Američanů, kteří si v posledních letech velmi oblíbili země východní Evropy. Jiná teorie říká, že grilování ze Západu přivezli polští gastarbeiteři. Ať už to bylo jakkoli, dnes je grilování masovou záležitostí. U grilu je vždycky dobrá zábava, uvádí hlavní argument student Bartek.

Obyvatelé Varšavy pořádají grilovací party, kde se dá - v městských lesoparcích, na břehu Visly nebo - jak jsem před několika dny viděl - před domem na ulici. Kdo chce mít více soukromí, rozpálí gril doma na balkóně. To se pak celým sídlištěm linou různé vůně a hospodyňky naříkají, že nemohou věšet prádlo, protože jim načichne kouřem.

Začouzení veřejného prostoru dosáhlo takového stupně, že radnice musely v některých obvodech balkónové hostiny zakázat. Zvláštní kapitolou je grilovací nářadí. Obvykle se používají rošty z obchodů, ale vynalézavosti se meze nekladou, potvrzuje Monika Baranowská: "Nikdo nám nechtěl půjčit gril. Kolega si vzpomněl, že má v garáži starý drátěný koš - no a vida, jak se teď hodí. Povedlo se z nám z něj vyrobit normální gril."

V Polsku platí, že není důležité, jak grilovací zařízení vypadá, ale co jeho majitel dokáže. Jaroslaw Marusewicz dosáhl v grilování mistrovské úrovně. "Jídlo z grilu nesmí být přepálené ani vysušené. Základem je naložit masíčko nebo klobásky do marinády tak dva dny předem."

Pan Jaroslaw k tomu požívá olivový olej, česnek a koření. Hlavní surovinou bývá obvykle dobrá klobása, krkovice, bůček, žebírka nebo vepřová svíčková. Letos je ale hitem grilovaný oštěpek - tuto novou tradici zavádějí po celém Polsku horalé z Tater.

v přírodě vyhládne | Foto: Alena Hogenauerová

"Oštěpek je teď opravdu nejpopulárnější. My ho podáváme jen tak s klikvou - není čas na žádné rafinované úpravy. Zájem je velký," vysvětluje Tomasz Michalik ze Zakopaného.

Zdá se, že poměrně nová tradice grilování se už natrvalo stala tradicí polskou.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme