Poláci propadli grilování
V Polsku už začaly prázdniny - děti odjíždějí na tábory nebo s rodiči na chatu nebo dovolenou. Tam všude začíná hlavní sezona grilování - Poláci si tento způsob úpravy masa zamilovali. Co je v Polsku grilovým hitem tohoto léta?
Dnes už nikdo přesně neví, odkud grilování do Polska přišlo. Podle jedné teorie tento zvyk Poláci odkoukali od Američanů, kteří si v posledních letech velmi oblíbili země východní Evropy. Jiná teorie říká, že grilování ze Západu přivezli polští gastarbeiteři. Ať už to bylo jakkoli, dnes je grilování masovou záležitostí. U grilu je vždycky dobrá zábava, uvádí hlavní argument student Bartek.
Obyvatelé Varšavy pořádají grilovací party, kde se dá - v městských lesoparcích, na břehu Visly nebo - jak jsem před několika dny viděl - před domem na ulici. Kdo chce mít více soukromí, rozpálí gril doma na balkóně. To se pak celým sídlištěm linou různé vůně a hospodyňky naříkají, že nemohou věšet prádlo, protože jim načichne kouřem.
Začouzení veřejného prostoru dosáhlo takového stupně, že radnice musely v některých obvodech balkónové hostiny zakázat. Zvláštní kapitolou je grilovací nářadí. Obvykle se používají rošty z obchodů, ale vynalézavosti se meze nekladou, potvrzuje Monika Baranowská: "Nikdo nám nechtěl půjčit gril. Kolega si vzpomněl, že má v garáži starý drátěný koš - no a vida, jak se teď hodí. Povedlo se z nám z něj vyrobit normální gril."
V Polsku platí, že není důležité, jak grilovací zařízení vypadá, ale co jeho majitel dokáže. Jaroslaw Marusewicz dosáhl v grilování mistrovské úrovně. "Jídlo z grilu nesmí být přepálené ani vysušené. Základem je naložit masíčko nebo klobásky do marinády tak dva dny předem."
Pan Jaroslaw k tomu požívá olivový olej, česnek a koření. Hlavní surovinou bývá obvykle dobrá klobása, krkovice, bůček, žebírka nebo vepřová svíčková. Letos je ale hitem grilovaný oštěpek - tuto novou tradici zavádějí po celém Polsku horalé z Tater.
"Oštěpek je teď opravdu nejpopulárnější. My ho podáváme jen tak s klikvou - není čas na žádné rafinované úpravy. Zájem je velký," vysvětluje Tomasz Michalik ze Zakopaného.
Zdá se, že poměrně nová tradice grilování se už natrvalo stala tradicí polskou.