ČEZ zahájil arbitráž proti Albánii. Chce peníze za zmařenou investici

Skupina ČEZ požaduje po Albánii peníze za zmařenou investici. Zahájila proto arbitráž s touto balkánskou zemí. ČEZ nesouhlasí s lednovým rozhodnutím albánského regulačního úřadu, který firmě odebral licenci na distribuci elektřiny v zemi a řízením podniku pověřil státního správce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancelář ČEZu v albánské metropoli Tiraně

Kancelář ČEZu v albánské metropoli Tiraně | Foto: Hektor Pustina | Zdroj: ČTK

„Důvodem zahájení procesu mezinárodní arbitráže proti albánskému státu je neochráněná investice do tamní distribuční soustavy, ve které vlastní ČEZ 76procentní podíl. ČEZ si od toho slibuje náhradu vzniklé škody, na kterou má dle mezinárodního práva nárok,“ vysvětlila mluvčí Skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.

Místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ Martin Novák před několika dny uvedl, že celková ztráta se v Albánii blíží ke 200 milionům eur. To je zhruba pět miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh arbitráže přiblížil advokát advokát Pavel Černohorský.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, kdy koupila za 102 milionů eur (v přepočtu přes 2,5 miliardy korun) tříčtvrtinový podíl v albánské distribuční společnosti.

Problémy začaly loni, když státní regulátor skoro dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma ČEZ Shperndarje platí za elektřinu státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale distribuční firmě nepovolil promítnout zdražení do cen pro odběratele.

Potíže byly i s platební morálkou firem. Loni v listopadu ČEZ Shperndarje například odpojila od sítě státní vodárny, které jí za elektřinu dlužily skoro miliardu korun. Soud v Tiraně ale společnosti přikázal, aby vodárny opět připojila.

Naproti tomu albánské úřady obviňovaly ČEZ, že v zemi nedostál svým závazkům a že dluží miliardu dolarů (asi 19 miliard korun) na škodách, které v zemi údajně způsobil.

Český energetický gigant plánoval svou ztrátovou divizi prodat. Albánie ale odpověděla, že se postará, aby se to nepovedlo.

O kontrolu nad distribuční firmou přišel ČEZ v druhé polovině ledna. Albánský regulační úřad mu odebral licenci k distribuci elektřiny a pověřil řízením podniku státního administrátora. Důvodem pro odebrání licence bylo, že ČEZ prý nezajistil dovoz elektřiny a zanedbával investice do rozvodné soustavy.

Běží lhůta na dohodu obou stran

ČEZ se bude ucházet o náhradu za zmařenou investici v arbitráži, nikoli před soudem. Důvodem jsou podle advokáta Pavla Černohorského dvoustranné dohody mezi státy o ochraně inestic.

„Investoři z jednoho státu jsou chráněni pro případ zmařené investice v druhém státě. Je to důsledek dvoustranných dohod, které byly přijímány v podstatě od druhé poloviny dvacátého století, a teprve dnes se na ty smlouvy koukáme z jiného prizmatu, zejména tehdy, kdy Česká republika uzavřela některé pro ni nevýhodné dvoustranné dohody,“ uvedl advokát Pavel Černohorský.

Podotkl, že v arbitráži po jejím zahájení nejprve běží lhůta, kdy se investor může dohodnout s příslušným státem o narovnání.

„Teprve poté je zahájeno rozhodčí řízení, kdy investor si jmenuje svého rozhodce, stát jmenuje svého rozhodce, poté je jmenován předseda tribunálu – teprve tehdy začíná jakoby to skutečné rozhodčí řízení,“ uvedl Černohorský.

Finální rozhodčí nálezy jsou podle něj pravomocné a vymahatelné. Náklady takové řízení se odvíjejí od konkrétního případu. Dosahovat mohou až několika milionů korun.

Martin Drtina, Jakub Šídlo, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme