Čistý zisk ČEZu loni poklesl o 1,5 procenta. Letos očekává společnost další propad

Energetická skupina ČEZ zaznamenala loni pokles čistého zisku o jedno a půl procenta na zhruba čtyřicet miliard korun. Výnosy společnosti se zvýšily o dvě a půl procenta. Výsledky hospodaření zveřejnil ČEZ v době, kdy musí řešit vážné problémy se svými investicemi na Balkáně, konkrétně v Albánii a Bulharsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pro letošek ČEZ počítá s dalším snížením čistého zisku na 37 miliard korun. Podle energetického analytika J&T Banky Michala Šnobra se sice jedná o citelný propad, je ale potřeba si uvědomit, že ČEZ utržil jen v Albánii ztrátu šest miliard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Energetický analytik J&T Banky Michal Šnobr zhodnotil výsledky hospodaření skupiny ČEZ za uplynulý rok

„Bez této ztráty by byly zisky ČEZu fakticky historicky rekordní,“ dodává Šnobr. Přestože za současné výsledky energetické skupiny mohou především problémové balkánské aktivity, zdaleka se prý nejedná o jediné příčiny.

„Jsou to i celkové problémy s investicemi, které ČEZ realizoval v letech 2008 až 2010, které každoročně zatěžují zisk ČEZu zhruba deseti procenty. Tam lze jmenovat účetní ztrátu při prodeji společnosti Mibrag v minulých letech, oprávky na akcie MOL, v loňském roce to byla ztráta z Albánie a v letošním roce je samozřejmě obrovským rizikem ztráta akvizice v Bulharsku,“ přibližuje Šnobr.

Označit investiční strategii ČEZu za jednoznačně špatnou podle něj ale nejde. V době, kdy společnost investovala v zahraničí, totiž byly na evropském energetickém trhu zcela jiné podmínky než teď.

Loňská bilance skupiny ČEZ by se zatím neměla projevit v cenové politice společnosti. Pokles cen elektřiny by mohl podle Šnobra zasáhnout hospodaření ČEZu nejdříve v letech 2014, spíše ale až o rok později.

„ČEZ doposud – a to včetně roku 2013 – nemá žádné problémy s cenou elektřiny. On totiž předprodal svou elektřinu, celou svou produkci jak na rok 2012, tak na rok 2013 za ceny mírně nad 50 eur za MWh, což je výrazně více, než kolik je aktuální tržní cena 40 eur za MWh,“ vysvětluje.

Vývoj zisků skupiny ČEZ od roku 1999 | Foto: ČTK

Veronika Sedláčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme