Ekonom: Restrukturalizace dluhu Řecka je asi nevyhnutelná

Řecko v noci na dnešek zdolalo první překážku na cestě k další finanční pomoci ze zahraničí. Obměněná vláda premiéra Papandreoua totiž získala v parlamentu důvěru. Trhy díky tomu našly půdu pod nohama. Ropa po třech dnes ztrát zdražila, většina asijských akciových indexů si připisuje zisky, euro posílilo, následně ho ale zasáhlo vybírání zisků. Nervozita z trhu totiž nemizí. Příští týden vláda musí získat podporu pro další škrty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rhodos, palác bohyně Athény

Rhodos, palác bohyně Athény | Foto: Fotobanka stock.xchng, nick Onotole

Největší obchodník s dluhopisy světa PIMCO tvrdí, že Evropané jen plýtvají penězi, když se snaží odvrátit bankrot Řecka. Ten, v nějaká formě, je podle něj správným řešením.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nutnosti škrtů v Řecku mluvil na Rádiu Česko obchodní ředitel Conseq Investment Management Lukáš Vácha

„Restrukturalizace je dnes již v podstatě čistou matematikou. Zatím to vypadá tak, že se bez ní Řekové pravděpodobně neobejdou. Opatření, která jsou nyní podnikána, jsou v podstatě jen hraním o čas, aby situace byla alespoň trochu kontrolovaná a panika se nerozšířila na další oslabené země eurozóny,“ vysvětluje obchodní ředitel Conseq Investment Management Lukáš Vácha.

V úterý Papandreoův kabinet musí získat souhlas se škrty a zvýšenými daněmi ve výši 28 miliard eur. Navíc potřebuje souhlas s privatizací majetku za 50 miliard.

„Nemám křišťálovou kouli, proto nevím, zda se mu to povede. Má v parlamentu dost úzkou většinu, bude tedy záležet na rozhodnutí každého jednotlivého poslance. Sám bych ale za Řeky doufal, že se jim to podaří. Škrty jsou totiž důležité, aby řecké finance mohly fungovat dál. Otázka totiž již neleží tak, že buď úspory nebo bankrot. Ani kdyby Řecku investoři odpustili většinu dluhů, stát není schopen financovat ani svoje běžné potřeby. Úspory jsou tak třeba každopádně,“ říká Vácha.

I kdyby Papandreoův kabinet podporu získal, musí se evropští lídři minimálně dvakrát sejít než další podporu Řecku ‚přiklepnou‘.

„Trhy jsou samozřejmě nervózní. V polovině července bude muset Řecko splatit část svých splatných dluhopisů. Do té doby bude muset sehnat finance. To je tedy ten okamžik, ke kterému se finanční trhy upínají,“ uvádí Vácha a pokračuje:

„Evropská mašinérie funguje tak, jak funguje a investoři to vědí. Včerejší získání důvěry bylo prvním krokem a teď bude hodně záležet na tom, zda se další část záchranného balíčku podaří získat do poloviny července.“

„Panika na finančních trzích by se šířila lavinovitě, zásah v okamžiku překvapení by asi dolehl i na českou korunu, akcie a dluhopisy. Koruna by o pár desítek haléřů oslabit mohla. Vliv by byl ale velmi krátkodobý, investoři vnímají Česko jako stabilní zemi. Dlouhodobě by to českým finančním trhům mohlo i prospět,“ dodává obchodní ředitel Conseq Investment Management Lukáš Vácha.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme