Ekonomické informace 1. 12. 2006

Naše vláda se definitivně dohodla s Nomurou na smíru v kauze IPB. Dnes začnou výplaty zemědělských dotací z Evropské unie. HVB Bank společně s Českou pojišťovnou budou příští 4 roky správci fondů z EU. Akciová společnost Luka z Jihlavska získala ocenění Zemědělec roku 2006.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

Naše vláda se definitivně dohodla s Nomurou na smíru v kauze IPB. Nomura se podle smlouvy vzdá veškerých nároků vůči našemu státu a zastaví všechny spory, které vůči němu vede. Česko naopak stáhne žalobu na ochranu investic. Dohoda podle ministra financí Vlastimila Tlustého spočívá v tom, že vláda je ochotna Nomuře vyplatit odškodné až sedm miliard korun.

Původně hrozilo, že bude muset Japoncům platit desetkrát víc. K dohodě ale zatím stále nepřistoupil poslední - ovšem zásadní účastník sporu, totiž ČSOB. S tou stát stále o připojení ke smíru jedná a věří, že se s bankou na společném řešení dohodne do konce roku.

Dnes začnou výplaty zemědělských dotací z Evropské unie. Rolníci letos dostanou přímou platbu na hektar ve výši 2518 korun, tedy o pětinu více než loni. O dotaci požádalo přes 21.000 zemědělských podniků a farmářů a vyplacena bude na 3 miliony 493 tisíc hektarů půdy

Czech Trade otevře novou kancelář ve Spojených arabských emirátech. Ta by měla usnadnit českým exportérům průnik do oblasti Asie. Obchodní výměna mezi ČR a Emiráty roste a loni poprvé v historii překročila hranici 500 milionů dolarů. A proč právě Dubaj? Slovo má mluvčí CzechTradu Aleš Řiháček.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Řiháček: Czech Trade v Dubaji

HVB Bank společně s Českou pojišťovnou budou příští 4 roky správci fondů z EU. Firmy vyhrály opakované výběrové řízení vypsané ministerstvem financí. Podle mluvčí HVB Bank Petry Kopecké by mohly v letech 2007 až 2011 vyplatit až 120 miliard korun, a to přibližně 15 tisícům příjemců dotací.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kopecká: Fondy

Domácnosti z Nošovic a Nižních Lhot, kterým kraj slíbil vyplatit 100.000 korun za ztížené životní podmínky po dobu stavby automobilky Hyundai, si na první polovinu peněz počkají až do konce zimy. Výplata částky je vázána na zahájení stavby a k tomu dojde podle posledních informací až na přelomu února a března - tedy zase o něco později. Slovo má tajemní hejtmana Moravskosleszského kraje Aleš Linhart.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Linhart: Kompenzace za stavbu

Akciová společnost Luka z Jihlavska získala ocenění Zemědělec roku 2006. O vítězi rozhodují výhradně ekonomické výsledky podniku a ty hodnotí Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky. Jak říká ředitelka firmy Alena Nováková, za dobré hospodářské výsledky vděčí modernizaci firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Nováková: Zemědělec roku

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme