Ekonomické informace 1. 2. 2005

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes zveřejní informace o Evropském spotřebitelském centru. Ustanovilo ho za podpory Evropské unie sice už na začátku ledna, veřejnosti ale začne sloužit až v dubnu. Jeho potřeba vychází z našeho vstupu do unie, což samozřejmě znamená, že naši zákazníci mají stejná práva na všech unijních trzích a naopak. Spotřebitelské centrum bude poskytovat informace o podmínkách v jednotlivých zemích a může aktivně pomoci například s překladem při reklamaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

supermarket

supermarket | Foto: Bohouš Tečka

Zákazníci ho budou moci navštívit před cestou do zahraničí, aby byli náležitě poučeni, na co si dát pozor. Ředitel odboru ochrany spotřebitele ministerstva Josef Tržický upozorňuje ještě na jednu službu, kterou bude centrum poskytovat. Jde o pomoc při mimosoudním vyrovnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Tržický o centru

Na Pražské burze se dnes představí nová emise. Těší se na ni makléř Raiffeisenbank Filip Kejla. Mimochodem Raiffeisenbank je od dnešního dne tvůrcem trhu pro tři tituly pražské burzy - Komerční banku, Český Telecom a ČEZ. Tvůrce trhu nabízí ostatním členům burzy po celou dobu obchodování nabídkovou a poptávkovou cenu a v případě zájmu protistrany musí uzavřít obchod. Filip Kejla vysvětlil, na co se dnes mohou investoři připravit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filip Kejla o tvůrci trhu

Automobilka DeimlerChrysler má nového akciového podílníka. Stal se jím emirát Dubai, který si pozici třetího nejsilnějšího akcionáře zajistil investicí v hodnotě téměř jednu miliardu amerických dolarů.

Stuttgartská automobilka přivítala vysokou investici Dunajského holdingu, konkrétně jeho segmentu Duba International Capital. Transakcí, se společnost zapsala mezi významné mezinárodní investory. Načasování investice bylo podle finančních analytiků bezchybné, právě na čas, kdy koncern začne sklízet plody tolik zpochybňované fúze obou automobilových výrobců. Dubai začala se státním podnikáním minulý říjen z popudu korunního prince šejcha Mohammeda bin Rašída al Maktuma. Cílovou oblastí jsou kromě automobilového průmyslu také media, turismus, nemovitosti, ale také zdravotnictví či energetický trh.

Česká pošta od dnešního dne zvýšuje ceny základních vnitrostátních služeb v průměru o 14 procent. Například poslání běžného dopisu tak podraží o korunu na 7,50 Kč, doručení obyčejného balíku o hmotnosti do dvou kilogramů bude stát 30 místo 26 korun. Nejvíce podraží poštovní poukázky, kde může být rozdíl v ceně až 14 korun. Vyplývá to z informací pošty a Ministerstva financí.

V Česku se krátce za sebou zřejmě objevil další, v pořadí již sedmnáctý případ nemoci šílených krav. Veterináři mají podezření, že nakažena byla více než čtyři roky stará kráva ze Zemědělského družstva Hodice na Jihlavsku. Výsledky kontrolního testu by podle něj měly být do konce týdne. Předchozím případem byla pětiletá kráva ze společnosti Agro Okluky z Dolního Němčí na Uherskohradišťsku. Prokázal to kontrolní test. Kvůli nákaze bude nutno utratit okolo 500 vrstevnic.

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) založila dceřinou akciovou společnost Komerční úvěrová společnost EGAP, do které vyčlení poskytování komerčního pojištění. Novinářům to řekl ředitel EGAP Pavol Parízek. Oddělení komerční činnosti společnosti v prosinci schválila vláda, stát předpokládá, že novou firmu v budoucnu prodá.

Jitka Hanžlová, David Vandrovec, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme