Ekonomické informace 10. 4. 2002

Hovoříme o prodeji Českého Telecomu. Závazné nabídky podala z původních osmi uchazečů tři konsorcia. Další bod: Pražská burza znovu obchoduje s akciemi Českých radiokomunikací. Uvolnila je poté, co od podniku dostala závěry mimořádné valné hromady. Všímáme si také kupní smlouvy mezi společnostmi Osinek a Vítkovice na prodej firmy Vítkovice Steel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klávesnice telefonu

klávesnice telefonu | Foto: Jan Rosenauer

Vláda prodává Český Telekom. Dnes má rozhodnout, kdo 51 procentní státní podíl v v této společnsoti získá. Závazné nabídky podala z původních osmi uchazečů tři konsorcia. Jedním z nich je skupina Deutsche Bank, TDC a Blackstone Group, dalším je podle neoficiálních informací Swisscom spolu s CVS Capital Partners a Spectrum Equity Partners. Třetím uchazečem je údajně řecký operátor OTE s finančními partnery Apax Partners, Doughty Hanson a Warburg Pincus. O možné ceně Jitka Hanžlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hanžlová: Prodej podílu v Telecomu

Pražská burza znovu obchoduje s akciemi Českých radiokomunikací. Uvolnila je poté, co od podniku dostala závěry mimořádné valné hromady. Ta zamítla návrhy drobných akcionářů, především firmy Netla Management, v jejímž pozadí stojí bývalý šéf Motoinvestu Pavel Tykač. Jak řekl předseda představenstva Českých radiokomunikací Torben Holm, společnost Netla napadala zejména vytvoření dceřiné firmy na Kajmanských ostrovech, která získala opci na nákup 39 procentního podílu v mobilním operátoru RadioMobil.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Holm: České radiokomunikace

Celková stavební výroba v České republice se letos v únoru reálně meziročně zvýšila o téměř 14 procent. Průměrná reálná mzda se zvedla o necelých 10%. Mluvčí Českého statistického úřadu Jana Bondyová má přidává podrobnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bondyová: Stavební výroba

Společnosti Osinek a Vítkovice podepsaly kupní smlouvu na prodej firmy Vítkovice Steel. Akcionáři mateřské společnosti Vítkovice koncem března rozhodli o prodeji 99 procent akcií Vítkovice Steel Osinku za 3 miliardy 300 tisíc korun. Osinek musí do 30 dnů tuto částku zaplatit společnosti Vítkovice, která peníze použije v rámci vyrovnání s věřiteli.

Společnost Inekon Group uzavřela smlouvu na dodávky čtyř lokomotiv pro nejmenovaného dopravce v severní Itálii. Dodávky začnou v posledním čtvrtletí letošního roku a dokončeny budou v příštím roce. Více o kontraktu řekl obchodní ředitel firmy Jiří Obručník.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Obručník: Lokomotivy do Itálie

Dopravní divize německého strojírenského koncernu Siemens získala zakázku za 300 miliónů eur od rumunské státní společnosti SNTFC. Ta provozuje železniční síť a Siemens jí dodá 120 vlakových souprav o dvou vozech. Siemens v poslední době zaznamenává růst poptávky po dopravních systémech i po zařízení na výrobu elektřiny, což mu pomáhá překonat složitý vývoj v oboru telekomunikačních sítí, do kterých telekomunikační operátoři v poslední době neinvestují.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme