Ekonomické informace 14. 12. 2001

Handrkování o státní peníze - tak bude vypadat dnešní druhé čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu, kdy poslanci navrhují přesuny financí mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami. Klientům zkrachovalých družstevních záložen by se mohlo zvýšit odškodnění ze současných 100 tisíc na 400 tisíc korun. V Evropské unii vládne před zavedením bankovek a mincí eura nervozita.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Handrkování o státní peníze - tak bude vypadat dnešní druhé čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu, kdy poslanci navrhují přesuny financí mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami. Například lidovci už ohlásili, že na úkor jiných položek budou prosazovat posílení mzdových prostředků v rozpočtové sféře o 1,5 miliardy korun. Potvrzuje to poslanec Ladislav Šustr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Šustr o rozpočtu

Podle Bohuslava Sobotky z ČSSD však o větších přesunech nelze ve vládním návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok uvažovat. A požadavek lidovců je podle něho licoměrnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o rozpočtu

Klientům zkrachovalých družstevních záložen by se mohlo zvýšit odškodnění ze současných 100 tisíc na 400 tisíc korun. Umožnit to má novela příslušného zákona, která v Poslanecké sněmovně prošla do druhého čtení. Více než miliardu korun by měly zajistit státní dluhopisy. S tím ale nesouhlasí vláda ani poslanci ODS. Jak tvrdí Michal Doktor, není možné přiznávat klientům peníze zpětně, ani tím zvyšovat státní dluh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Doktor: Nelze přiznávat peníze zpětně

V Evropské unii vládne před zavedením bankovek a mincí eura nervozita. Jak informuje náš zpravodaj Milan Fridrich, poznamená i summit Unie, který dnes začíná v belgickém Lakenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Fridrich o summitu

Česká měna posunula historicky nejsilnější hodnotu proti euru o další čtyři haléře na nových 32,56 za euro. Odpovídá to 16,66 koruny za marku. Proti dolaru se koruna pohybovala 36,30, což představuje její nejsilnější úroveň od loňského února, tedy za posledních 22 měsíců. Za posilováním koruny stojí především očekávání přílivu zahraničního kapitálu.

Evropská komise navrhla naší republice další, stěžejní etapu liberalizace obchodu se zemědělskými komoditami. Pokud se obě strany dohodnou, měl by se od léta příštího roku uvolnit obchod s obilím, mlékem, mléčnými výrobky, hovězím masem a dalšími produkty s výjimkou cukru, a to v rámci dohodnutých kvót.

<!-- Už v květnu příštího roku by měla začít stavba dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou k hranici s Polskem. Soukromá izraelská firma Housing

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Schling: Mělo by to pomoci

Slovenský parlament schválil návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok se schodkem 38 miliard slovenských korun. Proti vládnímu návrhu rozpočtu se schodek zvýšil o jednu miliardu korun.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme